După invadarea Ucrainei, aproape toți apropiații lui Vladimir Putin au fost supuși sancțiunilor occidentale, cu o excepție: Alina Kabaeva, fosta gimnastă despre care se spune că ar fi iubita liderului de la Kremlin. De ce a fost menajată?

Potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Kabaeva ar putea juca un rol important în mascarea averii lui Putin din afara Rusiei și deci este o potențială țintă a sancțiunilor. Dar, spun sursele de la Washington ale ziarului, o astfel de măsură ar putea fi privită de Kremlin drept o lovitură atât de personală încât riscă să ducă la o escaladare a conflictului între Rusia și Occident și să facă imposibil orice efort de pace.

Printre persoanele sancționate recent se numără și cele două fiice ale lui Putin, precum și cea a ministrului de externe Lavrov. Kabaeva ar fi fost și ea pe listă, dar numele a dispărut între timp. Departamentul Trezoreriei, care este însărcinat cu sancțiunile, nu a vrut să comenteze pe acest subiect.

Exista însă riscul, a declarat un oficial, sub protecția anonimatului, ca Putin ”să reacționeze într-un mod agresiv”. Ca urmare, Consiliul Național de Securitate, care aprobă lista persoanelor sancționate, ar fi decis în ultima clipă să o scoată pe fosta sportivă de pe listă.

PutinKabaeva

Presupusa legătură între Kabaeva și Putin a ajuns public doar în paginile tabloidelor, care spun că ar avea și copii împreună. Numele ei a fost menționat într-un document oficial american din ancheta privind implicarea Kremlinului în alegerile din SUA. De asemenea, Alexei Navalnîi a cerut ca și Kabaeva, pe care a desemnat-o drept „amanta lui Putin”, să fie inclusă pe lista persoanelor sancționate de Occident.

Cine este Alina Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin

Fosta campioană a gimnasticii ritmice, faimoasă pentru flexibilitatea sa, a cîștigat de-a lungul carierei două medalii olimpice, 14 medalii la campionate mondiale și 21 la europene. A fost însă și în centrul unui scandal de dopaj, în 2001.

Citește și: Poate să fie dat jos Putin de oligarhi, de Șoigu sau de poporul rus? Cosmin Popa, specialist în spațiul rusesc: ”O așteptare în van”

PutinKabaeva2

După retragerea din viața sportivă a intrat în parlamentul de la Moscova, reprezentând Rusia Unită (partidul ce îl susține pe Putin). Apoi a intrat în consiliul de administrație al National Media Group, care controlează cea mai mare parte din presa oficială rusească. Aici încasa un salariu de circa 12 milioane de dolari pe an, doar că, la începutul lunii aprilie, numele și fotografia ei au fost scoase de pe site-ul companiei, fără nicio explicație.

Alina Kabáyeva 2001 Madrid

Alina Kabaeva a reapărut recent în viața publică

Începând din 2020, Kabaeva a dispărut din viața publică și zvonit că nu ar mai fi în grațiile lui Putin. A reapărut brusc de Paște, la un festival de gimnastică ce îi poartă numele și este organizat de fundația sa caritabilă. Antrenoarea lotului de gimnastică ritmică al Rusiei, care a pus fotografii cu Kabaeva pe Instagram, a declarat-o ”soarele gimnasticii rusești”.

Un detaliu interesant, pe lângă faptul că decorul festivalului folosește semnul Z, simbolul invaziei rusești în Ucraina, este și acela că, pentru prima dată, Kabaeva poartă verighetă.

;

Nici oficialii occidentali și nici analiștii nu știu precis ce loc ocupă Kabaeva în structurile de putere de la Kremlin și nici dacă președintele rus a pus sau nu o parte din avere pe numele său. Fosta gimnastă este însă un subiect foarte sensibil: în 2008, un ziar din Rusia care a scris că ar fi logodită cu Putin a fost închis rapid, după ce liderul de la Kremlin a negat vehement tot și a vorbit despre ”mucoși cu fantezii erotice care se bagă în viețile altora”.

Sursa foto: Shutterstock / Vasily Smirnov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri