După invadarea Ucrainei, au apărut diverse scenarii privind posibilitatea ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere de apropiații săi, de oligarhi, de armată, de servicii sau de o mișcare populară. Cât de plauzibilă e, de fapt, o asemenea variantă?

”Există în istoria Rusiei o particularitate politică extrem de pregnantă: capacitatea unor personalități de a crea sisteme politice. Așa au fost Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare, Stalin – dar nu și Lenin – și așa este și Putin. Aceste personalități reușesc să construiască sau să reconstruiască statul rus în jurul lor, dându-i un profil foarte asemănător cu psihologia politică a acelei persoane. De aceea eu nu cred în teza capacității unor elite din Rusia, apropiate puterii, de a produce provocări serioase la adresa dictaturii lui Putin”, a explicat, într-un interviu wall-street.ro, Cosmin Popa, istoric, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române și specialist în spațul rusesc și sovietic.

Rusia este un regim de extremă-dreapta cu accente de monopolism etatist, spune Cosmin Popa. După 2014, societatea rusă a fost ținută permanent într-o stare de isterie războinică, iar un rol cheie în efortul propagandistic l-a jucat Vladimir Medinski, fostul ministru al Culturii, ulterior consilier al președintelui, care acum a devenit negociatorul-șef al Rusiei la tratativele de pace cu Ucraina.

;

Citește și: Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare? Cosmin Popa, specialist în spațiul rusesc: ”Perfect posibil pentru a-și crea o poziție de negociere”

Ar putea Vladimir Putin să fie dat jos de la putere de servicii?

”Multă lume se așteaptă ca serviciile secrete să acționeze autonom de puterea politică, aflată într-o perioadă de criză. Însă acest lucru e foarte greu, e mai degrabă rodul imaginarului politic despre Rusia. Și asta pentru că serviciile secrete rusești nu au o tradiție de implicare în exercițiul politic în mod direct. În al doilea rând, serviciile secrete din Rusia de azi sunt, în totalitate, creația lui Putin. De la ofițerii superiori până la gradele inferioare, sunt oameni care au crescut, au evoluat în carieră, sub președintele Putin”, spune Cosmin Popa.

De asemenea, liderul de la Kremlin are un serviciu de pază personal – SBP, condus de Alexei Rubejnoi. Trebuie ținut cont și de faptul că Putin a văzut căzând aproape toți dictatorii zilelor noastre și cu siguranță a tras învățături din ce li s-a întâmplat.

Există o legătură aproape personală între președintele Putin și ofițerii de informații.

Cosmin Popa, istoric

Forțele armate plănuiesc înlăturarea lui Putin?

”După jumătatea anilor 2010, președintele Putin își construiește asiduu un sistem de decizie concentrat în jurul persoanei sale și administrabil din orice punct al Rusiei. Așa se explică și faptul că de atâta vreme, de la începutul pandemiei, administrează țara dintr-un buncăr. Nu poți face asta decât dacă te bazezi pe loialitatea absolută a celor din jurul tău – ceea ce nu e cazul – sau asupra acelor oameni niște pârghii de influență extrem de contondente. Deci nu mă aștept ca dictatura lui Putin să fie pusă în pericol de cei apropiați sau de servicii, Rosgvardia [n. red.: Garda națională, o forță militară internă separată de armată], armată, fără a mai vorbi despre partidul ”Rusia Unită” [partidul care îl susține pe Putin la putere, deși acesta nu este membru, și deține majoritatea parlamentară încă din 2007], care este practic o agregare de clanuri”, spune Cosmin Popa.

În plus, din prim-plan a dispărut în ultima perioadă Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, autorul planului de invadare a Ucrainei. Ultima sa apariție publică datează din 11 martie. ”Mișcările din subteran” de la Kremlin sunt însă greu de ghicit.

Este Șoigu o amenințare pentru Putin?

S-a vorbit mult în ultima perioada și despre dispariția Ministrului Apărării, Serghei Șoigu, mass-media occidentală speculând că acesta ar fi putut fi îndepărtat deoarece ar fi complotat împotriva lui Putin, pregătind chiar o lovitură de stat cu ajutorul Armatei. De ce nu se susține un astfel de scenariu ne explică Cosmin Popa.

”O paralelă între Șoigu și Raed Arafat este foarte potrivită. Șoigu este creatorul sistemului de asistență mobilă și dezastre naturale, sistem pe care l-a creat și l-a perfecționat, având sprijinul total al președintelui. A fost adus în armată pentru a extinde acest model de organizare. El nu este un militar de carieră. Este un bun administrator, organizator și, cel Putin până acum, nu a dovedit capacități semnificative de a avea o carieră politică autonomă. Mă aștept ca nici acum să nu aibă asemenea aprehensiuni.”

Ar putea Putin să fie dat jos de o mișcare populară de protest?

O asemenea așteptare în Occident pare confirmată de declarații precum cele ale președintelui american Joe Biden, potrivit căruia ”Putin nu poate rămâne la putere” și "dacă continuă pe drumul pe care îl urmează acum, va deveni un paria în întreaga lume şi cine ştie ce va deveni în plan intern din perspectiva sprijinului". Există deci riscul ca președintele rus să fie dat jos de proteste populare masive , provocate fie de indignarea față de politica sa, fie de înrăutățirea vieții oamenilor obișnuiți din cauza sancțiunilor?

”Dacă ne referim la rezultatele politice ale sancțiunilor, la așteptarea de a crea mișcări politice de protest pe fondul deteriorării situație populației, e o așteptare în van. Posibila apariție a unor mișcări de protest e direct proporțională cu procentul populației ruse care a fost atinsă de beneficiile capitalismului de clan, și care e mic. Procentul populației ruse atinsă de această modernizare de sus impusă de dictatura lui Putin este mult mai mic decât încearcă să acrediteze propaganda”, splică Cosmin Popa.

Statistic: Do you approve of the activities of Vladimir Putin as the president (prime minister) of Russia? | Statista
Find more statistics at Statista

Îl vor da jos oligarhii pe Putin?

În fine, un alt scenariu discutat mai ales în presa americană și europeană este cel în care oligarhii ruși, văzându-și interesele amenințate de sancțiunile occidentale, ar putea să înceapă să conspire împotriva lui Vladimir Putin. Un astfel de scenariu pare susținut mai ales de precedentul istoric – ultimii ani președinției lui Boris Elțîn, când Boris Berezovski, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, putea influența alegerile și deciziile Kremlinului. Situația este însă foarte diferită acum.

”Referitor la rolul politic al oligarhilor, aș porni de la singura declarație politică a președintelui Medvedev [n. red.: Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru al Rusiei, în prezent liderul partidului lui Putin,”Rusia Unită”, foto jos], singura făcută în toată viața lui, potrivit căreia cine se așteaptă la acțiuni din partea oamenilor de afaceri importanți din Rusia înseamnă că nu cunoaște cum funcționează sistemul politic rusesc. Un adevăr grăit foarte frumos de un păcătos”.

”Sistemul politic din Rusia este cu totul altfel construit și se bazează pe delegarea unor bucăți de decizie către oameni de încredere, selectați personal de către lider, legați prin legături personale și patrimoniale și chiar de rudenie, de Putin, dar și aceia au de administrat doar părți din decizie, care, individual luate, nu pot pune în pericol coerența decizională a dictaturii lui Putin”, conchide Cosmin Popa.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri