Perioada actuală prinde Europa într-un moment complicat, iar dubla de sărbătoare de 9 mai, când locuitorii bătrânului continent sărbătoresc Ziua Europei, iar, concomitent, rușii pe cea a Victoriei, nu face decât să sublinieze antagonismul profund instaurat între cele două părți.

Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, reverberează și astăzi în conștiința celor care sprijină proiectul european.

Iar câteva dintre frazele celebre cu care declarația a rămas în istoria continentului nu pot să nu uimească prin cât de actuale sunt și astăzi în contextul evenimentelor care se desfășoară în Ucraina.

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.”

Această frază este cu atât mai importantă cu cât, așa cum vedem din agresiunea declanșată de Rusia asupra Ucrainei, Europa se luptă din răsputeri pentru a răspunde adecvat unei agresiuni fără precedent în memoria recentă, încercând să mărească costurile pentru partea rusă cu fiecare nouă rundă de sancțiuni.

Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.

O altă afirmație vizionară, mai ales acum, când vedem cu câte eforturi se creează solidaritatea europeană și cât de mari sunt piedicile la adresa proeictului european, culmea, chiar din interiorul său.

De cealaltă parte, rușii au și ei motivele lor de sărbătoare, prin celebrarea capitulării în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie.

Așa cum știm, însă, aceasta nu este decât cea de a doua capitulare, prima având loc cu două zile înainte, la data de 7 mai, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa aflat în oraşul Reims, când şeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei.

Iosif Stalin nu a fost mulțumit, însă, de această primă capitulare și a dorit una în termenii săi, de unde și sărbătoarea ocazionată de ziua de 9 mai.

Va fi Ziua Europei umbrită anul acesta de conflictul armat desfășurat pe teritoriul Ucrainei, considerat a fi european? Având în vedere ideea de la care a pornit proiectul părinților fondatori ai Uniunii Europene, anume aceea ca pacea să domnească pe tot continentul, răspunsul nu poate fi decât unul singur.

Dar ziua Victoriei, va fi la rândul său pusă în umbră de ceea ce se dorea a fi finalul ultimului război purtat vreodată în Europa? Dat fiind faptul că, cel puțin declarativ, și partea rusă dorește tot pacea, și răspunsul la această întrebare este, de asemenea, evident.

Sursa foto: Shutterstock / OnePixelStudio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri