Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate franceze, informează AFP.

"Pus în funcţiune de o circa o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acţiune Mamba (...) poate să asigure o bulă de protecţie în avantajul forţelor care operează în zonă", a precizat Statul Major francez într-un comunicat, conform Agerpres.ro.

Colonelul Pascal Ianni, purtător de cuvânt al Statului Major francez, a explicat în timpul unei conferinţe de presă că sistemul Mamba este "înainte de toate menit să protejeze baza aeriană a NATO" care găzduieşte mai multe mii de soldaţi. "Aceasta este prima sa menire", a insistat el.

Sistemul francez este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul.

Forţe armate franceze sunt prezente în România de pe 26 februarie. Însă această desfăşurare în regim de urgenţă a circa 500 de militari francezi a fost de atunci permanentizată, integrând în alternanţă o companie belgiană sau olandeză.

"Ea face parte din cele patru batalioane suplimentare desfăşurate de NATO pe flancul oriental al Europei", cu Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, precizează comunicatul.

Această desfăşurare se înscrie "în cadrul întăririi posturii disuasive şi defensive a NATO pe flancul estic al Europei", subliniază Statul Major francez.

"Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiunile NATO şi pe flancul estic al Europei", a accentuat colonelul Ianni.

Ministrul apărării francez, Florence Parly, s-a deplasat în România în martie pentru a se întâlni aici cu militarii francezi desfăşuraţi. "Alianţa nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia. Nimeni nu ameninţă Rusia", a declarat Parly la acea dată, în faţa a o mie de militari din şapte ţări membre ale NATO, la baza de la Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa (sud-est).

"În schimb, trebuie să îi arătăm Rusiei că unitatea noastră este de nezdruncinat atunci când este vorba de a ne apăra aliaţii", a subliniat ea.

Sursa foto: Printscreen Armée française - Opérations militaires/ Twitter

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri