Preşedintele american Joe Biden a ajuns în Japonia, ultima etapă a primului său turneu în Asia de la începutul mandatului, pe fondul ameninţării nord-coreene, ambiţiilor geopolitice ale Chinei şi războiului din Ucraina.

După ce a vizitat Coreea de Sud, alt mare aliat al SUA în regiune, Joe Biden a aterizat la baza americană de la Yokota, la puţin timp după ora 17.00 locală (08.00 GMT).

Liderul de la Casa Albă urmează să se întâlnească cu premierul Fumio Kishida şi împăratul Naruhito, înainte de a participa la un summit al QUAD, un format diplomatic care reuneşte SUA, Japonia, India şi Australia.

Preşedintele american urmează să prezinte, de asemenea, în Japonia, o nouă iniţiativă americană pentru comerţul în regiune, prin care încearcă să întărească legăturile diplomatice şi economice cu Washingtonul.

El a declarat, la Seul, că este "pregătit" pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar şi-a reafirmat deschiderea către dialog înainte de a pleca spre Japonia.

Competiție mondială între democrații și autocrații

Semn al ambiţiilor americane în regiune, Biden a evocat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, o "competiţie mondială între democraţii şi autocraţii" şi a declarat că regiunea Asia-Pacific este, în această competiţie, un câmp de luptă esenţial.

Retail jobs

"Am vorbit multă vreme despre necesitatea de a face în aşa fel încât această cooperare să nu se limiteze la SUA, Japonia şi Coreea, ci să înglobeze şi întreg Pacificul, Pacificul de Sud şi Indo-Pacificul. Cred că această călătorie este o oportunitate", a spus el.

China este principalul rival al SUA în această luptă geopolitică.

Înainte de a pleca de la Seul, preşedintele american s-a întâlnit cu managerul constructorului de automobile Hyundai pentru a celebra decizia acestuia de a investi 5,5 miliarde de dolari într-o uzină de vehicule electrice în Georgia (sudul SUA).

De asemenea, Biden s-a întâlnit împreună cu omologul său de la Seul cu soldaţii americani şi sud-coreeni, semn al "naturii cu adevărat integrate" a alianţei economice şi militare a celor două ţări, potrivit unui înalt responsabil de la Casa Albă.

Citeste si:
Trump riscă să fie printre cei trași la răspundere pentru atacul de...
Trump riscă să fie printre...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri