Japonia a relaxat regulile sale asupra exporturilor de armament, pentru a putea furniza aliatului său SUA rachete pentru sistemele antiaeriene Patriot cu ajutorul cărora armata americană să-şi completeze stocurile diminuate de ajutorul oferit Ucrainei, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres.

Acesta va fi primul export de arme efectuat după al Doilea Război Mondial de Japonia, ţară care, în virtutea Constituţiei sale pacifiste, exercită un control strict asupra exporturilor sale militare.

"Transferul adecvat de echipamente de apărare în străinătate va contribui (...) la pacea şi securitatea internaţionale şi de asemenea va consolida cooperarea cu aliaţii şi cu Statele Unite în domeniile securităţii", îşi justifică decizia guvernul japonez în anunţul prin care comunică hotărârea.

În virtutea acesteia, Japonia "va putea exporta arme produse pe plan local sub licenţă străină" către ţara care oferă această licenţă, a explicat un responsabil guvernamental.

Japonia produce astfel sistemul antiaerian Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), plătind o licenţă companiei americane Lockheed Martin. Aşadar, în urma relaxării regulilor asupra exporturilor de armament, Japonia va exporta rachete de acest fel către SUA, care şi-a diminuat stocul de rachete Patriot prin ajutorul oferit Ucrainei şi are nevoie de refacerea propriei capacităţi.

Un înalt responsabil al partidului aflat la putere în Japonia a declarat presei săptămâna acesta că planul de a livra rachete Patriot către SUA este rezultatul unei cereri venite din partea Washingtonului.

Potrivit cotidianului Washington Post, Statele Unite se adresează tot mai mult aliaţilor pentru a-i furniza arme în contextul mijloacelor insuficiente de care dispune Ucraina în războiul cu Rusia. De pildă, Coreea de Sud a promis în anul care se încheie livrarea în secret a sute de mii de obuze către Ucraina, scrie acelaşi ziar.

Casa Albă a salutat vineri într-un comunicat decizia Japoniei de a furniza rachete Patriot de concepţie americană pentru "reconstituirea stocurilor" armatei americane.

Preşedintele american Joe Biden îi "este foarte recunoscător" premierului japonez Fumio Kishida, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedinţiei SUA, Jake Sullivan, care a apreciat că această decizie "contribuie la securitatea Japoniei (...) prin asigurarea faptului că armata americană îşi menţine capacităţi credibile de descurajare şi ripostă".

Rachetele antiaeriene Patriot sunt printre cele mai avansate arme pe care Washingtonul le-a inclus în asistenţa militară oferită Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Rachetele de acest tip fabricate în Japonia şi care vor fi livrate Statelor Unite vor fi destinate exclusiv armatei americane, reexportul lor necesitând o autorizaţie din partea Japoniei, care, chiar şi după regulile revizuite acum, menţine o interdicţie asupra exportului de armament către zonele de război.

Totuşi, furnizarea acestor rachete către SUA poate fi de fapt un ajutor indirect pentru Kiev, întrucât Washingtonul va putea furniza la rândul său Ucrainei mai multe rachete din propriile sale stocuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri