Vladimir Putin a spus că va relua exporturile de cereale și îngrășăminte însă a impus o condiție drastică: să fie ridicate sancțiunile împotriva Rusiei. Statele Unite au respins oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei

Conform Kremlinului, Putin i-a spus premierului italian Mario Draghi că Rusia ar putea elibera nave cu alimente şi îngrăşăminte, pentru a îndepărta pericolul unei crize alimentare mondiale, însă numai cu condiţia încetării "restricţiilor motivate politic impuse de Occident", notează Agerpres.

Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate dacă se renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a replicat că produsele nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancţiunilor. "Nu încape discuţie. Asta face Rusia", a spus ea, cerând Moscovei să înceteze "imediat" războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională. "Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume. Este vina lor", a insistat reprezentanta preşedintelui american Joe Biden.

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatoare de grâu, cu un rol vital în livrările de alimente pe plan mondial.

În ultimele săptămâni, comunitatea internaţională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina. Kievul a informat că marina militară rusă blochează în prezent porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a acuzat Moscova de şantaj, cerând miercuri Occidentului să nu renunţe la sancţiuni până când Rusia nu pune capăt războiului.

Peskov a acuzat Ucraina de lipsă de realism, susţinând că trebuie îndeplinite cererile Rusiei, inclusiv renunţarea la controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei şi recunoaşterea anexării Crimeei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat recent că ţara sa nu va renunţa la niciun teritoriu şi este hotărâtă să continue lupta.

Draghi a declarat că în convorbirea telefonică cu Putin a perceput din partea acestuia o disponibilitate de a găsi o soluţie la criza alimentară mondială. Şeful guvernului de la Roma a anunţat joi seara, într-o conferinţă de presă, că urmează să discute şi cu Zelenski, pentru a-i afla poziţia.

Întrebat dacă simte vreo speranţă pentru negocierile de pace în urma dialogului cu preşedintele Rusiei, premierul italian a răspuns "Nu".

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri