Preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după al doilea tur al alegerilor legislative, marcat de un avans puternic al extremei drepte, scrie Agerpres.

Ce rezultate au obținut partidele în al doilea tur al alegerilor legislative din Franța

Preşedintele Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică. Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a preşedintelui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate, mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi.

Alianţa de stânga NUPES condusă de Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei.

Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă a lui Marine Le Pen, cel mai bun scor obținut vreodată.

Cât despre dreapta tradiţională, aceasta obţine circa 60 de mandate şi ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ.

Alegerile au fost marcate şi de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezenţa la urne fiind chiar sub cea din primul tur.

Nu se întrevede nicio majoritate

Liderul opoziţiei de stânga, Jean-Luc Mélenchon, a estimat duminică seara că pierderea majorităţii absolute în Adunarea Naţională de către coaliţia preşedintelui Macron a fost "mai presus de toate eşecul electoral" al preşedintelui francez.

"Este o situaţie total neaşteptată, absolut nemaiauzită; eşecul partidului prezidenţial este total şi nu se întrevede nicio majoritate", a afirmat Mélenchon.

Marine Le Pen, al cărei partid de extremă-dreapta Adunarea Naţională a înregistrat un progres puternic la aceste alegeri legislative, a promis că va întruchipa o opoziţie fermă, fără înţelegeri secrete, dar responsabilă şi respectuoasă faţă de instituţii. Grupul său parlamentar "va fi de departe cel mai numeros din istoria familiei noastre politice", a declarat ea în faţa susţinătorilor săi.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri