”Dmitri Donskoi”, cel mai mare submarin din lume și odinioară mândria flotei Kremlinului, va ajunge la fier vechi.

Anunțul a fost făcut de o sursă din complexul militar-industrial al Kremlinului pentru agenția de presă oficială Ria Novosti. Numele ”Dmitri Donskoi” va fi realocat unui alt submarin nuclear strategic, de dimensiuni mult mai mici.

Lung de 170 de metri și lat de 23, ”Dmitri Donskoi” avea un deplasament de 50.000 de tone, iar echipajul putea ajunge la 160 de oameni. A fost cel mai mare submarin din lume, inițial având chiar și o piscină interioară.

”Dmitri Donskoi” a intrat în dotarea flotei sovietice în 1980, iar în 2002 a fost modernizat. Deși a fost resfințit de patriarhul Kiril, submarinul nu a mai fost utilizat în ultima perioadă decât la teste cu rachete. De altfel, toate celelalte submarine din clasa sa, ”Typhoon”, au ajuns la fier vechi în anii `2000.

De ce va ajunge ”Dmitri Donskoi” la fier vechi

Planul inițial era să fie dezafectat în 2026, dar se pare că decizia de a renunța la el a fost luată în contextul ultimelor eșecuri ale flotei rusești, cel mai important fiind scufundarea crucișătorului Moskva. Pe 8 iulie, marina militară a lui Putin a primit însă un succesor demn de ”Dmitri Donskoi”, submarinul ”Belgorod”, care și el va fi cel mai mare din lume.

Mai lung, dar mai ușor, ”Belgorod” este mult mai avansat. În plus, este dotat cu drone submarine Poseidon, care sunt practic rachete nucleare autonome. Acestea pot lovi ținte aproape oriunde pe glob și, susține Kremlinul, sunt nedetectabile.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri