25 Iulie 2022

Extragerea apei din ceață. Modul inedit în care se combate seceta în nordul Africii



În fața căldurilor tot mai mari cu care se confruntă majoritatea țărilor din lume, cofondatoarea unei fundații din Maroc ce activează în domeniul sustenabilității a găsit o altă "întrebuințare" pentru ceață: extragerea apei din care este compusă, în mod natural, aceasta.

"Am dat ceții o altă dimensiune decât doar aceea de a cauza întârzieri pentru aeronave. În mod egal, descoperirea noastră va ajuta comunitățile care nu au acces la apă", a declarat Jamila Bargach, conform Euronews.

Zona din nordul Marocului în care fundația acesteia activează suferă de mult timp din cauza secetei, aspect care a cauzat numeroase probleme comunității locale.

Metoda prin care Jamila Bargach colectează apa din ceață este cât se poate de simplă, conform declarațiilor aceasteia.

"Dacă vă gândiți la o plasă de volei pe care o găsiți dimineața udă datorită umidității depuse, este același principiu", a declarat Jamila Bargach.

Diferența, însă, este că "plasa" folosită este concepută de așa natură încât să extragă cât mai multă apă posibilă din ceață, aceasta fiind direcționată ulterior în containere urmând a fi distribuite comunității.

Ceața este un fenomen meteorologic care constă dintr-o aglomerație de particule de apă aflate în suspensie în atmosferă în apropierea suprafeței solului, care reduce vizibilitatea orizontală sub 1.000 de metri, conform Wikipedia.



Citeste si