Liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo a avertizat că această minoritate ar putea să-şi declare în mod unilateral autonomia, indiferent de negocierile care au loc sub medierea Uniunii Europene pentru ca Belgradul şi Pristina să îşi normalizeze relaţiile tensionate.

"Populaţia sârbă este dispusă să-şi formeze singură Comunitatea Municipalităţilor Sârbe (ZSO)", avertizeazăGoran Rakic, liderul 'Listei Sârbe', principalul partid al acestei comunităţi din Kosovo, potrivit Agerpres.

În interviul pentru ziarul sârb Politika, liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo aminteşte că înfiinţarea ZSO este un angajament luat de guvernul kosovar şi că acesta nu ar mai trebui să continue să amâne punerea sa în aplicare.

Rakic şi-a exprimat încrederea că preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, "se va lupta ca un leu" la negocierile cu premierul Kosovo, Albin Kurti, convocate pentru 18 august, la Bruxelles, de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Totodată, Rakic a respins comentariile unor mediatori potrivit cărora autonomia sârbă trebuie să se conformeze constituţiei kosovare şi nu ar trebui să semene cu cea a Republicii Srpska, una dintre cele două entităţi autonome care alcătuiesc Bosnia şi ai cărei lideri ameninţă de ani de zile cu secesiunea.

"Reprezentanţii internaţionali încearcă acum să diminueze importanţa ZSO şi să ignore acordurile deja încheiate. Populaţia sârbă nu va permite aceasta", a asigurat Rakic.

Formarea ZSO face parte dintr-un acord încheiat între Belgrad şi Pristina în 2012 sub auspiciile UE, dar pe care cele două părţi nu îl pun în aplicare.

Borrell a convocat întâlnirea de săptămâna viitoare după o escaladare a tensiunilor în iulie în Kosovo, care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Preşedintele Vucic l-a acuzat joi pe premierul kosovar Kurti că ar pregăti un masacru al sârbilor din nordul Kosovo, iar acesta din urmă s-a referit recent la posibilitatea ca Serbia, încurajată de Rusia, să declanşeze un război împotriva Kosovo.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri