Oamenii de știință din Elveția au descoperit un material cu aplicare în domeniul electronicii care este capabil să își amintească stimulii externi anteriori într-un mod similar cu cel al creierului uman.

Mohammad Samizadeh Nikoo, doctorand în inginerie electrică al Universității Politehnice din Lausanne a făcut descoperirea în momentul când efectua o cercetare pe substanța cunoscută ca dioxid (sau oxid, n.r.) de vanadiu (VO2), conform Euronews.

"Oxidul de vanadiu prezintă semnele unei activități similare cu cea a neuronilor, ceea ce înseamnă că, în anumite condiții, permite circulația curentului electric într-un mod similar", a explicat acesta, conform sursei citate.

În experimentele făcute de cercetătorul de la universitatea elvețiană, materialul folosit a fost capabil să-și reamintească stimuli externi petrecuți în urmă chiar și cu trei ore.

Oxidul de vanadiu ar putea avea însă o "memorie" și mai capabilă, doar că specialiștii nu sunt momentan în măsură să o estimeze.

"Efectul memoriei ar putea dura de fapt și câteva zile, dar la momentul actual nu avem instrumentele necesare pentru a o măsura", a explicat și Elison Matioli, profesor ce activează în cadrul aceluiași experiment.

Această descoperire, conform publicației citate, ar putea avea aplicabilitate în ce privește stocarea de date, dar și în domeniul inteligenței artificiale.

Sursa foto: Shutterstock / Explode

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri