12 Septembrie 2022

Soluția pentru secetă, găsită de un startup din Emirate. Cum transformă apa oceanică în apă potabilă doar cu ajutorul soarelui



Un startup din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, a creat un dispozitiv plutitor care captează apa evaporată de pe suprafața oceanului și o condensează, extrăgând apoi apă bună pentru consum.

Seceta extremă înregistrată în anul 2022 a creat probleme pentru numeroase comunități care depind de prezența apei în abundență, soluția aplicată în acest caz fiind, de regulă, desalinizarea, un ansamblu de procese de separare a sărurilor din apă.

Această soluție, însă, este foarte costisitoare din punct de vedere al consumului de energie și generează de asemenea poluare, marea lor majoritate fiind operate cu ajutorul combustibililor fosili, transmite CNN.

Startup Manhat, însă, ce activează în Abu Dhabi și a fost fondat în anul 2019, folosește doar razele solare pentru distilarea apei oceanice, într-o structură plutitoare de tipul unei sere.

Practic, soarele încălzește apa aflată sub această instalație și o evaporează, separând cristalele de sare, care rămân în ocean. Apoi, pe măsură ce temperatura apei colectate se răcește, lichidul rămas este condensat, efectiv, în apă potabilă, fiind păstrată în niște cilindri speciali aflați în interior.

De asemenea, este important de notat că dispozitivul creat de cercetătorii din Emirate nu folosește curent electric și nu reține în niciun fel sarea în interior.

"Este foarte similar cu circuitul natural al apei", a declarat Saeed Alhassan Alkhazraji, fondatorul companiei.

Această invenție avantajează de asemenea zonele costiere care sunt folosite în agricultură.

"Dacă produci apă la suprafața mării și o folosești pentru cultivarea pământului, practic permiți suprafețelor arabile să se regenereze", a mai arătat Saeed Alhassan Alkhazraji.



Citeste si