Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că nu va exista niciun răgaz în luptele pentru recâştigarea teritoriului pierdut în faţa Rusiei, în timp ce Kievul a anunţat că trupele sale au avansat pe malul estic al râului Oskil, ameninţând forţele de ocupaţie ruse în Donbas (est), relatează luni Reuters.

Traversarea râului Oskil reprezintă o altă etapă importantă a contraofensivei Ucrainei în regiunea Harkov (nord-est), întrucât el curge spre sud, spre râul Siverski Doneţ, care trece direct prin Lugansk, una dintre cele două provincii ale regiunii Donbas.

"Forţele armate ucrainene au traversat Oskil. De ieri, Ucraina controlează malul estic" al râului, a indicat armata ucraineană duminică noapte pe Telegram.

Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, a remarcat tot pe Telegram:"Regiunea Lugansk este chiar alături. Dezocuparea nu este departe".

În acest context, Zelenski a promis că va menţine presiunea asupra Moscovei după victoriile rapide ale Ucrainei în regiunea Harkov în această lună.

"S-ar putea ca unii dintre voi să aibă impresia că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie", a afirmat preşedintele ucrainean în discursul său nocturn de duminică spre luni. "Dar nu există niciun fel de acalmie. Sunt pregătiri pentru următoarea serie (...). Căci Ucraina trebuie să fie liberă. Toată", a afirmat el.

Preşedintele american Joe Biden a declarat de asemenea că o victorie a Ucrainei înseamnă o retragere a forţelor ruse de pe întreg teritoriul ţării şi a promis acesteia sprijinul SUA atât timp cât este nevoie.

"A câştiga războiul în Ucraina înseamnă a scoate complet Rusia din Ucraina şi a-i recunoaşte suveranitatea. Ei înving Rusia", a declarat el într-un interviu acordat emisiunii '60 Minutes' de la CBS duminică.

"Rusia se dovedeşte a nu fi atât de competentă şi capabilă pe cât credeau mulţi că ar fi", a spus Biden.

Artileria rusă a ţintit duminică oraşe şi sate pe frontul de est şi de sud, inclusiv infrastructura civilă din oraşul Zaporojie, au declarat oficiali ucraineni.

Marea Britanie a declarat că forţele ruse şi-au extins atacurile împotriva infrastructurii civile în Ucraina în urma eşecurilor pe câmpul de luptă şi probabil că le va extinde şi mai mult.

"Dat fiind că se confruntă cu înfrângeri pe linia frontului, Rusia se pare că a extins obiectivele pe care este pregătită să le lovească într-o încercare de a submina în mod direct moralul poporului şi guvernului ucrainean", a estimează Ministerul britanic al Apărării, conform Agerpres.ro.

Comandamentul operaţional Sud al Forţelor de apărare ucrainene a indicat luni că lovituri au fost lansate asupra unei staţii radar de lângă Herson şi a unui pod plutitor lângă Nova Kahovka, la est de Herson, unde contraofensiva ucraineană s-a concentrat pe scoaterea din funcţiune a podurilor peste fluviul Nipru şi râul Inhuleţ.

Reuters nu a putut verifica în mod independent toate aceste informaţii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a minimalizat vineri contraofensiva rapidă a Ucrainei şi a spus că Moscova va reacţiona mult mai puternic dacă trupele sale vor fi supuse unor presiuni suplimentare.

Aceste ameninţări repetate suscită temeri că Putin ar putea recurge la un moment dat la arme nucleare tactice sau la un război chimic, notează Reuters.

Unii analişti militari au spus că Rusia ar putea organiza un incident nuclear la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), aflată din martie sub controlul forţelor ruse, dar operată de personal ucrainean.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamentele asupra centralei, care au deteriorat clădiri şi avariat liniile electrice necesare pentru răcirea în siguranţă a reactoarelor.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, a recomandat duminică vigilenţă după ce a vizitat o bază din Polonia care ajută la efortul de război al Ucrainei.

"Războiul nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment, prin urmare este de datoria noastră a tuturor să menţinem o stare de pregătire ridicată, de alertă", a declarat generalul Milley după vizita la baza respectivă.

Pe măsura creşterii pierderilor pe câmpul de luptă, armata rusă caută să angajeze soldaţi pe bază de contract pentru ceea ce numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina şi oferă aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri