Rusia se grăbește să testeze „o rachetă nucleară hipersonică misterioasă” cu o rază de acțiune nelimitată, potrivit unor noi imagini din satelit. Racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, numită „Cernobîlul zburător” de către experți, a fost observată luna aceasta la un loc de testare într-o zonă îndepărtată din nordul Rusiei.

Luna aceasta, un expert a descoperit imagini care arată rachetele înfricoșătoare pregătite în apropierea fostului poligon de testare nucleară sovietică de la Novaia Zemlia, situat la Cercul Arctic, scrie The Sun.

Conform imaginilor, vehiculul de transport al rachetei Burevestnik a fost mutat recent în fața șinelor de lansare de la Pankovo. Nave de sprijin au fost, de asemenea, trimise la fața locului, inclusiv enorma navă cargo cu propulsie nucleară Sevmorput.

Analistul militar Tony Roper, care a petrecut ani de zile studiind imaginile din satelit de la Novaia Zemlia, a obținut noi poze weekend-ul trecut, pe care le-a distribuit pe site-ul său personal.

„Este cu siguranță Burevestnik”, a spus el pentru The Barents Observer.

Imaginile, preluate dintr-o captură spațială surprinsă de Airbus pe 16 septembrie, ar arăta că Burevestnik este pregătit pentru lansare la baza Pankovo.

Alte îmbunătățiri mai mici ale infrastructurii par să fi fost adăugate în jurul bazei în timpul verii. Printre acestea se numără un nou debarcader pe țărm, unde echipamentele sunt debarcate de pe navele din Marea Barents, înainte de a fi transportate la bază.

De asemenea, drumul spre bază a fost îmbunătățit, fiind ridicate și clădiri noi, adăposturi și platforme de beton. Racheta Burevestnik sau SSC-X-9 Skyfall, potrivit codificării NATO, a fost anunțată public în martie 2018 de către președintele Putin în discursul său anual către națiune, alături de alte cinci așa-numite "super arme".

Se crede că temuta rachetă - care înseamnă "pasărea furtunii" în limba rusă - ar fi fost testată cu succes pentru prima dată în ianuarie 2020.

Finalizarea ei era așteptată în 2025, dar anumite surse sugerează că dezvoltarea sa a fost accelerată în contextul războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Racheta cu rază foarte lungă de acțiune, cu propulsie nucleară, a fost descrisă de autoritățile militare americane în 2021 ca fiind o "armă unică cu capacitate de rază de acțiune intercontinentală".

Este proiectată pentru a transporta un focos nuclear, în timp ce reactorul nuclear încorporat, de dimensiuni reduse, se presupune că permite o rază de acțiune mult mai mare decât orice rachetă de croazieră non-balistică anterioară.

Teoretic, miezul de energie nucleară i-ar putea permite să zboare în jurul lumii de mai multe ori înainte de a-și atinge ținta.

Președintele rus a catalogat-o "un tip de armament radical nou", cu "rază de acțiune nelimitată și capacitate de manevră nelimitată".

De asemenea, poate urma o traiectorie de zbor plană la altitudini extrem de joase, ceea ce o face "invizibilă", deoarece zboară sub raza de acțiune a majorității sistemelor de detectare a rachetelor.

Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri