Giorgia Meloni, lidera partidului de extremă dreapta Fratelli d'Italia, a ieșit învingătoare, așa cum era de așteptat, în alegerile anticipate din Italia, urmând să devină prima femeie prim-ministru din istoria Italiei și de asemenea primul lider de extremă dreapta după Benito Mussolini care va conduce țara.

Giorgia Meloni, născută în 1977, s-a alăturat grupării neofasciste Mișcarea Socială Italiană (Movimento Sociale Italiano, sau MSI, n.r.) când avea numai 15 ani, devenind ulterior, în 2006, cel mai tânăr ministru italian din toate timpurile.

Legăturile sale cu Silvio Berlusconi sunt de altfel binecunoscute, aceasta deținând portofoliul care ocupa de problemele tinerilor (ministero della Gioventù, n.r.) în cabinetul Berlusconi, între mai 2008 și noiembrie 2011.

În ciuda trecutului său, însă, Giorgia Meloni a avut grijă să se distanțeze de orice similitudini cu mișcarea fascistă în perspectiva alegerilor pe care tocmai le-a câștigat, transmițându-le membrilor partidului prin mai multe note interne, spre exemplu, să nu mai facă "salutul roman", care amintește foarte mult de celebrul salut nazist.

Presa internațională remarcă de asemenea că Giorgia Meloni a cucerit inimile italienilor cu sloganurile "Prima l'Italia" (Italia prima, n.r.) și "Prima gli italiani" (italienii primii, n.r.), ce aduc aminte de altfel foarte mult de campania din 2016 a lui Donald Trump, centrată pe mesajul "America first".

În ieșirile sale publice, Giorgia Meloni s-a poziționat de altfel ferm împotriva curentului LGBT și a identității de gen, afirmându-se ca o "italiană pură", "creștină" și "mamă".

Lidera Fratelli d'Italia este o susținătoare a curentului suveranist, ea făcând în repetate rânduri declarații împotriva politicilor de la Bruxelles.

Acest lucru a și determinat-o de altfel pe șefa Consiliului European, Ursula von der Leyen, să declare, la scurt timp după câștigarea alegerilor de către partidul Fratelli d'Italia, că dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, "există instrumente pentru a reacționa", referindu-se, desigur, la cazurile Ungaria și Polonia.

Cât privește asemănarea cu lideri autoritari precum Mussolini, Hitler sau Putin, Giorgia Meloni a respins asemenea comparații, spunând că "până la urmă susține Ucraina".

Sursa foto: Shutterstock / Antonella Marangi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri