Continentele cunoscute astăzi nu au arătat întotdeauna în acest fel, schimbările survenite având loc în cursul a sute de milioane de ani. Acest proces nu s-a oprit însă niciodată, iar faptul că se desfășoară și în prezent este dovedit de cele mai recente simulări ale unor cercetători din Australia.

Astfel, oamenii de știință de la universitatea Curtin, au arătat că, în locul actualului Ocean Pacific, în circa 2-300 de milioane de ani va lua naștere un nou supercontinent numit Amasia, pe măsură ce oceanul amintit se va micșora și se va închide, transmite CNN.

"În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit la fiecare aproximativ 600 de milioane de ani pentru a forma un nou supercontinent, fenomen cunoscut drept ciclul supercontinentelor", a declarat Chuan Huang, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

Echipa care a realizat cercetarea a arătat faptul că suprafața Oceanului Pacific, cel mai vechi ocean de pe Pământ, format în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani, a început să se reducă cu câțiva centimetri pe an încă din perioada dinozaurilor.

La suprafața sa actuală, prin urmare, de 165.200.000 km², cei implicați în proiect au calculat că închiderea Oceanului Pacific ar urma să se petreacă în mai puțin de 300 de mlioane de ani.

Astfel, supercontinentul care va rezulta în urma dispariției acestui ocean a fost numit Amasia, motivul fiind faptul că, pe măsură ce întinderea de apă se va micșora, continentul american se va ciocni de cel asiatic.

De asemenea, continentul australian va juca la rândul său un rol important în formarea noului supercontinent, acesta deplasându-se cu circa 7 centimetri pe an către Asia și urmând să se ciocnească mai întâi de continentul asiatic, pentru ca apoi să îl "lege" pe acesta de cel american.

Sursa foto: Curtin University

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri