Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, informează AFP, preluat de Agerpres.

Lula a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cât a obţinut rivalul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi, un procent pe care Curtea Electorală Supremă l-a declarat ca fiind suficient pentru a "defini matematic" rezultatul scrutinului, conform Reuters.

Victoria lui Lula reprezintă o revenire remarcabilă a politicianului de stânga brazilian, în vârstă de 77 de ani.

Este cel mai strâns scor dintre doi finalişti în cursa pentru funcţia de preşedinte de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia, după dictatura militară (1964-1985). De asemenea, Jair Bolsonaro este primul preşedinte care candidează pentru un al doilea mandat şi care nu este reales după 1985.

Marja este mult mai strânsă decât preconizau sondajele, care deja subestimaseră scorul lui Jair Bolsonaro înaintea primului tur, care a avut loc pe 2 octombrie.

Lula atinsese o popularitate record la sfârşitul primelor sale două mandate (2003-2010), dar a căzut apoi în dizgraţie, trecând prin închisoare ca urmare a unor condamnări pentru corupţie, în cele din urmă anulate pentru viciu de formă.

După această victorie la limită, Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta şi va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.

Totodată, duminică au fost aleşi 12 guvernatori ai statelor braziliene. Printre aceştia se numără bolsonaristul Tarcisio de Freitas în statul Sao Paulo, cel mai populat şi mai bogat din Brazilia.

Liderii occidentali îl felicită la unison pe noul președinte al Braziliei

Lideri din întreaga lume au salutat victoria lui Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile de duminică.

"Îl felicit pe Luiz Inacio Lula da Silva pentru alegerea sa la preşedinţia Braziliei în urma unor alegeri libere, corecte şi credibile", a transmis preşedintele SUA, Joe Biden, printr-un comunicat. El a mai spus că este nerăbdător să lucreze cu omologul său brazilian "pentru a continua cooperarea dintre ţările noastre".

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis că "ne vom uni forţele pentru ca, împreună, să depăşim numeroasele provocări comune şi să reluăm legătura de prietenie între ţările noastre".

Alegerile au deschis "o nouă pagină în istoria Braziliei", a scris Macron pe Twitter la doar câteva minute după anunţarea rezultatelor la scrutinul prezidenţial din Brazilia.

"Brazilienii au decis. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu Lula pentru a întări parteneriatul între ţările noastre şi (...) pentru ca priorităţile noastre comune să avanseze, de exemplu protecţia mediului", a postat pe Twitter şi premierul canadian Justin Trudeau.

"Lula a câştigat, popor binecuvântat al Braziliei. Va fi egalitate şi umanism", a transmis la rândul său, într-un mesaj pe aceeaşi reţea de socializare, şi preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

Alberto Fernandez, preşedintele Argentinei, a spus că victoria lui Lula deschide "o nouă eră în istoria Americii Latine". "Un timp al speranţei şi un viitor care începe astăzi", a scris Fernandez, dând asigurări că este un partener cu care Lula "poate lucra şi visa departe pentru o viaţă bună a popoarelor noastre".

"Trăiască popoarele hotărâte să fie libere, suverane şi independente! Astăzi, în Brazilia, democraţia a triumfat. Felicitări, Lula! Te îmbrăţişez strâns!", a transmis şi preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.

Lula a mai fost felicitat pentru victorie de preşedinţii Cubei, Miguel Diaz-Canel, Chile, Gabriel Boric, şi Ecuatorului, Guillermo Lasso.

De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat la rândul său pe Lula. "Rezultatele alegerilor au confirmat autoritatea politică mare pe care o aveţi. Sper că, prin eforturi comune, vom continua dezvoltarea unei cooperări ruso-braziliene constructive în toate domeniile", i-a transmis Putin lui Lula, conform preşedinţiei ruse.

Lula a fost ales duminică la conducerea ţării, depăşindu-l la o diferenţă mică pe preşedintele de extremă-dreapta în exerciţiu, Jair Bolsonaro, acuzat de detractorii săi că nu a condamnat suficient de puternic ofensiva rusă din Ucraina

Sursa foto: Shutterstock / Salty View

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri