Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că doreşte "garanţii reale" din partea Kievului privind respectarea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, la care Rusia şi-a suspendat participarea, informează AFP, citată de Agerpres.

În timpul unei discuţii la telefon cu Erdogan, liderul rus a apreciat drept "necesar" să obţină de la Kiev "garanţii reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special că acest coridor umanitar nu va fi utilizat în scopuri militare", a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

"Abia după aceasta se va putea examina reluarea activităţii" în cadrul acordului cerealier, subliniază comunicatul.

La rândul său, ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a evocat acordul cerealier în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Hulusi Akar, a doua în ultimele 48 de ore, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

Acest acord, semnat în iulie sub egida ONU şi a Turciei, a permis exportarea a milioane de tone de cereale blocate în porturi ale Ucrainei de la începutul ofensivei ruse la sfârşitul lui februarie.

Rusia a acuzat Ucraina că a lovit sâmbătă flota sa din Sevastopol, în Crimeea anexată, cu drone aeriene şi submarine, utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul acestor cereale ucrainene. Ea a susţinut că această operaţiune fusese planificată cu sprijinul experţilor britanici.

La rândul său, Ucraina a denunţat un "pretext fals" pentru suspendarea acordului cerealier, în timp ce Londra a dezminţit orice participare la acest atac.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri