1 Noiembrie 2022

Putin cere Kievului garanții că nu va folosi coridoarele de exporturi de cereale în scopuri militare



Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că doreşte "garanţii reale" din partea Kievului privind respectarea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, la care Rusia şi-a suspendat participarea, informează AFP, citată de Agerpres.

În timpul unei discuţii la telefon cu Erdogan, liderul rus a apreciat drept "necesar" să obţină de la Kiev "garanţii reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special că acest coridor umanitar nu va fi utilizat în scopuri militare", a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

"Abia după aceasta se va putea examina reluarea activităţii" în cadrul acordului cerealier, subliniază comunicatul.

La rândul său, ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a evocat acordul cerealier în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Hulusi Akar, a doua în ultimele 48 de ore, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

Acest acord, semnat în iulie sub egida ONU şi a Turciei, a permis exportarea a milioane de tone de cereale blocate în porturi ale Ucrainei de la începutul ofensivei ruse la sfârşitul lui februarie.

Rusia a acuzat Ucraina că a lovit sâmbătă flota sa din Sevastopol, în Crimeea anexată, cu drone aeriene şi submarine, utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul acestor cereale ucrainene. Ea a susţinut că această operaţiune fusese planificată cu sprijinul experţilor britanici.

La rândul său, Ucraina a denunţat un "pretext fals" pentru suspendarea acordului cerealier, în timp ce Londra a dezminţit orice participare la acest atac.



Citeste si