Fostul secretar general al NATO Javier Solana s-a declarat convins că negocierea este singura cale de ieşire din războiul provocat prin invazia rusă asupra Ucrainei, în opinia sa Rusia, SUA, UE şi China fiind ţările care trebuie să vină cu iniţiative care "să oprească războiul", relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Potrivit evaluării lui Solana, despre care el a vorbit la o conferinţă în Palma de Mallorca, nu se întrevăd perspective ca Rusia sau Ucraina să câştige vreuna acest război, deşi în Rusia există "unele mişcări" de nemulţumire faţă de preşedintele Vladimir Putin, prin urmare cel mai realist scenariu este iniţierea unei negocieri care chiar dacă ar începe "foarte curând" s-ar putea termina "foarte târziu", dar ar putea face în final armele să tacă şi să fie salvate multe vieţi.

Fostul secretar general al NATO a pledat pentru "soluţii imaginative" care să fie puse pe masă de toate părţile ce au un cuvânt de spus în acest conflict, recunoscând pe de altă parte că s-a înşelat când a crezut că niciodată în Europa nu va mai avea loc un război.

Solana a mai susţinut că Rusia, SUA, UE şi China trebuie "să oprească războiul" din Ucraina şi în acelaşi timp să ajungă la acorduri globale cu greutate pentru planetă şi umanitate, precum cel negociat zilele acestea la summitul climatic COP27 în Egipt.

Cât despre riscul unui război nuclear, el a spus că nu-şi poate "imagina" aşa ceva, estimând că nici Rusia şi nici China nu au vreun interes să se ajungă la un asemenea conflict. "Un război nuclear nu poate fi câştigat nicăieri, aşadar trebuie să continuăm să lucrăm pentru pace", a argumentat Javier Solana.

Pe de altă parte, fostul secretar general al NATO din perioada 1995-1999 s-a arătat preocupat de alegerile de la jumătatea mandatului care se desfăşoară în SUA, întrucât în opinia sa avansul "trumpismului" ar genera o "situaţie foarte complicată pentru toţi", făcând astfel referire la ideea conform căreia o victorie a republicanilor la acest scrutin ar putea avea ca efect reducerea sprijinului SUA pentru Ucraina.

În prezent Statele Unite sunt aproape "două Americi" diferite, unite doar de "ura" faţă de China, a mai remarcat Solana despre confruntarea dintre republicanii fostului preşedinte Donald Trump şi democraţii actualului preşedinte Joe Biden.

"Ceea ce mă preocupă în aceste momente este SUA", întrucât este cunoscut ceea ce gândesc astăzi guvernele rus şi chinez, a insistat fostul secretar general al NATO asupra temerii că ajutorul Washingtonului pentru Kiev în războiul cu Rusia ar putea diminua după aceste alegeri. Într-o asemenea eventualitate poziţia Uniunii Europene ar deveni "foarte complicată", a mai remarcat el.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri