Turcia a declarat că plănuiește o operațiune la sol împotriva Unităților de protecție a poporului kurd sirian (YPG). Anunțul făcut de președintele Recep Tayyip Erdogan vine după patru zile de bombardamente în Siria și Irak, scrie BBC.

Erdogan a avertizat că bombardamentele aeriene - despre care ministrul său al Apărării a afirmat că au „neutralizat” 254 de teroriști – au fost „abia începutul”.

Turcia a acuzat grupurile kurde pentru un recent atentat cu bombă la Istanbul. YPG a negat implicarea și a spus că loviturile din nord-estul Siriei au ucis 30 de civili și 11 luptători.

Departamentul american de apărare a declarat că atacurile turcești au „amenințat direct siguranța personalului american” care lucrează în Siria pentru a învinge gruparea jihadistă Statul Islamic (IS). Forțele Democratice Siriene (SDF), o miliție susținută de SUA, dominată de YPG, a acuzat Turcia că folosește bombardamentul de la Istanbul ca pretext pentru a lansa o ofensivă transfrontalieră planificată de mult timp.

Din 2016 și până în prezent, armata turcă a lansat trei operațiuni la scară largă cu grupuri rebele siriene aliate în nordul Siriei și controlează în prezent o porțiune de teritoriu care se întinde de-a lungul a peste 325 km de graniță. În cea mai recentă operațiune, din 2019, Turcia a cucerit zona dintre orașele Tal Abyad și Ras al-Ain înainte ca Rusia să intermedieze un acord de încetare a focului.

Turcia consideră YPG un grup terorist, insistând că este o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat pentru autonomia kurdă în Turcia de zeci de ani. PKK a negat, de asemenea, implicarea în atentatul de la Istanbul, care a ucis șase persoane pe bulevardul Istiklal din centrul orașului pe 13 noiembrie.

Într-un discurs adresat joi membrilor partidului său AK în parlament, președintele Erdogan a declarat că hotărârea Turciei de a-și asigura granița cu Siria și de a stabili un „coridor de securitate” este „mai puternică ca niciodată”. „Continuăm operațiunile aeriene și vom lovi puternic teroriştii de pe uscat la momentul cel mai convenabil pentru noi”, a avertizat el.

Sursa foto: Shutterstock / Mustafa Kirazli

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri