Emiratul Qatarul a semnat un acord de export de gaze naturale lichefiate către Germania, contract care se întinde pe o perioadă de 15 ani, informează Reuters şi AFP, citați de Agerpres. Cea mai mare economie din Uniunea Europeană caută să înlocuiască Rusia.

Germania va primi în fiecare an două milioane de tone de gaze lichefiate, prin intermediul terminalului de gaze de la Brunsbuntell, nordul Germaniei, începând din 2026. "Acesta este primul acord de aprovizionare cu gaze lichefiate pe termen lung semnat cu Germania, cu o perioadă care se întinde pe cel puţin 15 ani, ceea ce contribuie la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei", a declarat directorul general de la firma QatarEnergy, Saad al-Kaabi.

Gazele naturale lichefiate vor fi vândute de firma QatarEnergy către firma americană Conoco Phillips, care ulterior le va livra prin intermediul navelor până la terminalul Brunsbuettel, care este în prezent în construcţie. "Germania este cea mai mare piaţă de gaze din Europa şi suntem decişi să îi sprijinim securitatea energetică", a subliniat Saad al-Kaabi.

Acest acord cu Germania, care vine la câteva zile după ce firma QatarEnergy a semnat un acord de vânzare de gaze lichefiate pe 27 de ani cu grupul chinez Sinopec, este primul acord de furnizare de gaze către Europa de la proiectul North Field, cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

Planul de extindere a North Field include şase linii tehnologice de lichefiere şi purificare a gazelor, care vor creşte capacitatea de lichefiere a Qatarului până la 126 milioane tone în 2027, de la 77 de milioane de tone pe an în prezent.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, competiţia pe piaţa gazelor lichefiat s-a intensificat, Europa având nevoie de mari cantităţi de GNL pentru a înlocui gazele naturale ruseşti livrate prin conducte şi care anterior asigurau aproape 40% din importurile continentului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri