Guvernele UE au ajuns la un acord final asupra plafonării la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

Plafonarea este așteptată să intre în vigoare începând cu ziua de luni, 5 decembrie, la acest moment existând un acord al celor 27 de state UE ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe.

Plafonul de preț va funcționa interzicând transportatorilor și companiilor de asigurări să manipuleze încărcături de țiței rusesc, cu excepția cazului în care acesta este vândut la prețul maximal stabilit sau mai mic.

Cu toate acestea, numeroase voci acuză faptul că plafonul stabilit este mult prea ridicat, ceea ce nu îi va crea absolut nicio problemă lui Putin.

"Un plafon de 60$ pe baril nu va avea un mare impact asupra finanțelor Rusiei. Va trece aproape neobservat", a declarat Simone Tagliapietra, un expert în energie ce activează în cadrul unui think-tank din Bruxelles, transmite ABC.

Cu toate acestea, a mai remarcat specialistul, prețul stabilit ar împiedica totuși Kremlinul să profite în cazul în care prețul barilului de petrol crește față de nivelul la care se tranzacționează acum.

Acesta a mai adăugat faptul că plafonul s-ar mai putea scădea în decursul timpului pentru a crește presiunea asupra lui Valdimir Putin, deși, remarcă Tagliapietra, așteptăm deja de luni bune pentru ca sancțiunile să-l descurajeze pe președintele rus.

Specialistul a concluzionat că o plafonare a prețului la 50$/baril ar crea cu adevărat probleme economiei rusești, punând-o în imposibilitatea de a-și echilibra bugetul de stat.

Tagliapietra mai remarcă însă că chiar și un preț de 50$/baril este încă mare, de vreme ce producția Rusiei per baril este între 30 și 40 de dolari.

Wall Street a arătat, de altfel, anterior, că exporturile Rusiei de gaze și petrol ar putea depăși semnificativ anul acesta valoarea totală din 2021, în ciuda sancțiunilor occidentale. Practic, Astfel, Kremlinul poate câștiga doar din exporturile de energie 800 de milioane de dolari pe zi, această sumă acoperind, practic, costul invadării Ucrainei.

Sursa foto: Shutterstock / LukaszZ

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri