9 Ianuarie 2023

Germania nu vrea să prelungească durata de viață a centralelor nucleare în ciuda neînțelegerilor din coaliție



Renunţarea la energie nucleară până pe 15 aprilie decisă de guvernul german pare să devină incertă, întrucât doi dintre partenerii din coaliţia tripartită nu reuşesc să se pună de acord asupra datei finale, relatează luni dpa, conform Agerpres. Partidul Cancelarului Scholz susține, însă, actualul plan.

Liderul social-democraţilor (SPD) a exclus luni extinderea funcţionării ultimelor trei centrale atomice ale ţării, după ce săptămâna trecută un responsabil al Partidului Liberal Democrat (FDP, pro-afaceri) sugerase ca decizia să le revină experţilor. Astfel, în opinia ministrului liberal al transporturilor, Volker Wissing, o comisie de experţi ar trebui să decidă când să fie oprite centralele.

"Nu avem nevoie acum de argumente politice sau de dogmatism, avem nevoie de un răspuns profesionist la întrebarea cum ne putem asigura o resursă de energie stabilă şi convenabilă şi în acelaşi timp să ne îndeplinim obiectivele în ce priveşte protecţia climei", a declarat Wissing pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Dacă nu vrem să discutăm despre acest lucru în plan politic, atunci trebuie să clarificăm problema ştiinţific", a adăugat el.

Liderul SPD Lars Klingbeil a declarat în schimb luni că centralele vor fi închise conform planului. "Dezbaterea s-a decis. Cancelarul a spus clar acest lucru", a afirmat Kingbeil după reuniunea anuală a conducerii formaţiunii. El a adăugat că atât FDP, cât şi Verzii - al treilea partid din coaliţie - acceptă data actuală.

Germania vrea să accelereze tranziţia la surse de energie mai "curate" după oprirea fluxului de gaz din Rusia, anul trecut, pe fondul disputei dintre Moscova şi ţări occidentale cu privire la războiul Kremlinului din Ucraina. Totuşi, preţurile în creştere ale energiei şi temerile privind posibile penurii în cursul iernii au determinat reluarea discuţiilor asupra momentului când ar trebui să se renunţe la unele surse de energie, menţionează dpa.

Vecinii belgieni continuă să se bazeze și pe energia nucleară

Dacă germanii își doresc să scape de toate centralele nucleare pe care le mai au, oprind reactoarele unul câte unul, Belgia a decis că va continua să se bazeze pe acest tip de energie și în deceniul următor. Astfel, conform Agerpres, Belgia a ajuns la un acord cu grupul francez de utilităţi Engie privind prelungirea cu zece ani a duratei de viaţă a două reactoare nucleare.

"Extinderea duratei de viaţă a celor două reactoare nucleare este crucială pentru garantarea securităţii noastre energetice", a declarat Alexander De Croo, premierul Belgiei. Acesta a adăugat că nu au fost finalizate detaliile acordului cu Engie.



Citeste si