Preşedintele chinez Xi Jinping va susţine un discurs pentru pace la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse împotriva Ucrainei, a declarat ministrul de externe italian Antonio Tajani, după o întâlnire avută la Roma cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Wang Yi conduce Oficiul Comisiei pentru Afaceri Externe al Partidului Comunist Chinez şi efectuează în prezent un turneu în Europa, urmând să participe şi la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde ar putea avea o întâlnire cu secretarul american de stat Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei chineze i-a spus ministrului italian, potrivit acestuia din urmă, că "China doreşte pace" şi preşedintele chinez va susţine un "discurs de pace" la împlinirea unui an de la începutul războiului în Ucraina, pe 24 februarie.

În discuţia avută cu responsabilul chinez, Antonio Tajani i-a cerut acestuia ca Beijingul să exercite presiuni asupra Moscovei şi să-şi folosească "marea influenţă" pe lângă aceasta pentru a o convinge să se aşeze la masa negocierilor cu Ucraina, potrivit postului de radio RAI.

Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat într-un interviu acordat postului BBC că nu va negocia cu preşedintele rus Vladimir Putin. Un consilier al lui Zelenski a repetat, la rândul său, că pentru ca Ucraina să accepte negocieri de pace cu Rusia aceasta din urmă trebuie mai întâi să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.

Discursul "pacifist" al lui Xi Jinping vine însă pe fondul pe care China însăși se înarmează până în dinți.

Astfel, China ia în calcul să-şi tripleze stocurile de focoase nucleare la 900 până în 2035, pe măsură ce este de aşteptat ca tensiunile cu SUA în privinţa Taiwanului să continue să crească.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri