6 Martie 2023

Cutremurele din Turcia au dărâmat planul lui Putin privind un hub de gaze prin care să mascheze exporturile către Occident



Un nou plan al Kremlinului a picat: cel de a crea în Turcia un hub de gaze, care ar fi putut folosi pentru mascarea exporturilor către state UE, în pofida sancțiunilor.

Hubul din Turcia era văzută de Moscova ca o soluție pentru a găsi cumpărători pentru gazele sale naturale, în principal cele care ajungeau până anul trecut în Europa Occidentală prin Nord Stream. Proiectul fusese anunțat chiar de Vladimir Putin drept ”cel mai mare hub de gaze din Europa”, iar analiștii se temeau că va fi folosit pentru a vinde, de fapt, gaze tot statelor occidentale, și nu pentru a dezvolta un hub similar cu TTF, NBP sau Henry.

Însă Ankara a anunțat, brusc, că nu are niciun ban de investit, din cauza cutremurelor devastatoare care au lovit țara în ultima perioadă, trecând practic proiectul pe linie moartă

Un oficial al președinției turce a declarat, pentru Ria Novosti, că Turcia nu are în acest moment fonduri pentru investiții, dar e dispusă să construiască hubul dacă Rusia plătește. Kremlinul a reacționat, spunând că înțelege decizia partenerilor, dar o consideră doar o amânare, care nu va afecta implementarea proiectului. Italienii, care ar fi trebuit să fie implicați în proiect, s-au retras, la rândul lor. Conferința internațională pe tema hubului, programată pentru începutul lunii martie, a fost și ea amânată.

Și România urma să primească gaze prin hubul din Turcia

Pe hârtie, planurile dezvoltate de Gazprom împreună cu turcii preconizau ca hubul să fie amplasat în partea europeană a Turciei. De aici, gazele ar fi putut fi trimise prin 3 ramificații: una spre Italia, alta spre Bulgaria, Albania și republicile ex-iugoslave iar a treia, prin România spre Ungaria și țările occidentale, inclusiv Germania.

Practic, proiectul ar fi permis reluarea dependenței UE de gazele rusești. Pentru a masca însă originea acestora, Kremlinul voia să atragă și alți mari producători în hubul din Turcia – Algeria, Qatar sau Azarbaidjan. Pentru Turcia, proiectul e inutil în acest moment, dat fiind că gazoductul TurkStream, care aduce gaze rusești și în țara noastră, nu e folosit nici la jumătate din capacitate. În plus, Erdogan încearcă să profite de faptul că Rusia nu mai are clienți pentru gazele sale și să ceară o reducere a prețului de 25% și o amânare a plăților până în 2024.



Citeste si