Start-up-ul elvețian Sun-Ways instalează în premieră pentru întreaga lume panouri fotovoltaice între șinele de cale ferată în zona vestului țării.

Măsura vine în contextul în care schimbările climatice împing tot mai tare Europa să facă tranziția spre energia verde, astfel că întreprinzătorii și companiile încearcă să valorifice și cele mai puțin obișnuite locuri în acest sens, conform euronews.

Inspirată de demersul elvețienilor, societatea feroviară germană Deutsche Bahn experimentează de altfel și ea cu un sistem similar.

Start-up Sun-Ways este însă primul care folosește panouri fotovoltaice detașabile, proiectul fiind derulat în colaborare cu Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne.

"Aceasta este, de fapt, inovația. Și este de altfel una esențială din moment ce șinele de cale ferată trebuie să aibă parte de lucrări de mentenanță din când în când", a declarat Baptiste Danichert, cofondator Sun-Ways.

Cât despre modul în care acestea vor fi instalate, un tren special conceput de compania elvețiană de mentenanță a șinelor Scheuchzer va merge pur și simplu cu viteză mică pe deasupra șinelor, așezând panourile solare precum un "covor" fotovoltaic.

Electricitatea produsă în acest fel nu va fi folosită însă la alimentarea rețelei feroviare, ceea ce ar fi, conform sursei citate, un lucru prea complicat, urmând să fie direcționată în schimb către alimentarea cu energie a caselor din zonă.

Compania Sun-Ways are de altfel planuri mari cu invenția sa, reprezentanții acesteia luând chiar în considerare să instaleze astfel de panouri pe întregul circuit de cale ferată al Elveției, ce măsoară peste 5000 de kilometri.

Dacă acest lucru ar fi realizat, panourile fotovoltaice ar acoperi o suprafață echivalentă cu 760 de stadioane de fotbal.

Sursa foto: YouTube / SWNS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri