Uniunea Europeană intenționează să lanseze în luna mai o nouă misiune de sprijin guvernamental în Moldova pentru a contracara "activitățile destabilizatoare" ale Rusiei, scrie EUobserver.

Denumită „Misiunea de parteneriat al UE în Moldova” (MPUE Moldova), aceasta urmează să fie înființată prin intermediul unui proces "accelerat" pentru o perioadă inițială de doi ani, "în vederea lansării misiunii în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 22 mai 2023", potrivit unei note interne a UE.

Sarcinile misiunii vor fi "consolidarea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor, precum și consolidarea rezilienței la amenințările hibride, inclusiv securitatea cibernetică, și contracararea manipulării și interferenței informațiilor străine", se arată în nota. Bugetul misiunii urmează să fie stabilit.

De asemenea, personalul său urmează să aibă "expertiză specifică" în ceea ce privește combaterea spionajului străin "precum și acces la tehnologie de ultimă generație".

De ce a fost nevoie de o asemenea misiune?

Proiectul vine pe fondul a ceea ce nota a numit "activități destabilizatoare din partea unor actori externi", referindu-se la acuzațiile anterioare ale Republicii Moldova, Ucrainei, UE și SUA, potrivit cărora, Rusia încearcă să organizeze o lovitură de stat împotriva guvernului pro-occidental al Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești au arestat recent șapte presupuși sabotori pregătiți de Rusia și au blocat trecerea frontierei a sute de cetățeni străini suspecți, ca măsură de precauție.Chișinăul rămâne pe muchie de cuțit pe fondul nemulțumirilor populare legate de criza economică și a refugiaților, produse de războiul din Ucraina.

"Găzduirea de către Republica Moldova a summitului Comunității Politice Europene la 1 iunie 2023 ar putea avea ca rezultat o intensificare a amenințărilor hibride și de manipulare a informațiilor", se mai arată în nota UE.

În alte prevederi, țările UE cumpără Moldovei echipamente militare neletale în valoare de 40 de milioane de euro, inclusiv un sistem mobil de radar cu rază lungă de acțiune, după ce Rusia a lansat rachete prin spațiul aerian al Moldovei la începutul acestui an.

UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei moldovenești în 2021 și 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri