Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat încrezător că Ucraina, aflată în faza de pregătire a unei contraofensive, va putea să recâştige teritorii ocupate de ruşi, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Sunt încrezător în faptul că ei (ucrainenii) vor fi totuşi în măsură să elibereze şi mai mult teren'', a declarat Stoltenberg în marja unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, organizată la baza militară americană de la Ramstein (Germania), după ce, anterior, șeful NATO s-a deplasat într-o vizită surpriză la Kiev.

''Una dintre principalele chestiuni abordate aici astăzi a fost trecerea în revistă a diferitelor capacităţi, sisteme şi provizii de care ucrainenii au nevoie pentru a recuceri mai mult teren'', a adăugat el.

Jens Stoltenberg a spus de asemenea că doreşte ca Alianţa Nord-Atlantică să continue discuţiile despre livrarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei şi a subliniat că acum este mai importantă înarmarea Ucrainei decât de a discuta de o potenţială aderare a acestei ţări la NATO.

''Dacă Ucraina nu se impune ca naţiune independentă suverană în Europa, atunci nu are niciun sens să discutăm despre aderare'', a explicat înalta oficialitate NATO, potrivit dpa.

Până în prezent, Ucraina a primit de la ţări aliate avioane MiG-29, de concepţie sovietică, însă Kievul a solicitat avioane de luptă occidentale. Acestea ar putea fi avioane modelul F-16, construite în Statele Unite.

În 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine, dar susţine că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri