Rusia a anunţat evacuarea parţială a 18 localităţi pe care le-a ocupat în provincia Zaporojie din partea de sud a Ucrainei, inclusiv a oraşului Energodar unde se află centrala nucleară Zaporoijie, în timp ce Kievul afirmă că pregăteşte o contraofensivă iminentă, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

"În ultimele zile inamicul şi-a intensificat bombardamentele asupra localităţilor situate în proximitatea liniei de contact", a semnalat pe Telegram responsabilul regional instalat de Moscova în provincia Zaporojie, Evgheni Baliţki.

"Din acest motiv, s-a decis îndepărtarea de tirurile inamicului în primul rând a copiilor împreună cu părinţii lor, a persoanelor vârstnice sau cu handicap, a pacienţilor din spitale, şi deplasarea lor în interiorul regiunii", a precizat acelaşi responsabil, care a promis că evacuările vor fi temporare.

Printre cele 18 localităţi se numără şi Energodar, oraşul unde se află centrala nucleară Zaporoijie, aflată din martie anul trecut sub controlul trupelor ruse şi asupra căreia au fost de atunci efectuate mai multe atacuri de artilerie, stârnind teama unei noi catastrofe nucleare cum a fost cea din 1986 de la Cernobîl.

Totodată, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat arestarea a doi cetăţeni ucraineni membri ai unui grup de sabotaj care ar fi urmărit să-l asasineze pe unul dintre directorii impuşi de Rusia la centrala Zaporojie.

Autorităţile de ocupaţie ruse au efectuat în toamna anului trecut evacuări similare şi din Herson, cealaltă regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de trupele ruse. Acea evacuare parţială a vizat localităţile de pe malul de vest al Niprului, de unde trupele ruse s-au retras ulterior pentru a nu cădea sub încercuirea celor ucrainene în cazul unei contraofensive a acestora. Conform evaluării de atunci a armatei ruse, contraofensiva Kievului urma să se desfăşoare după ce armata ucraineană ar fi bombardat barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar fi produs inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar fi izolat trupele ruse de peste Nipru.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri