Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat marţi că nu se întrevede deocamdată o rezolvare paşnică a conflictului în Ucraina, în timp ce războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina se prelungeşte, relatează dpa, conform Agerpres.

Deşi uneori a fost posibil de reunit actori-cheie la masa discuţiilor, Germania nu trebuie să întoarcă spatele brutalităţii zilnice a războiului, a afirmat Scholz, exprimându-se în cadrul forumului "Întâlnirea internaţională a religiilor şi culturilor în dialog" la Berlin, organizat anual de Comunitatea Sant'Egidio, o mişcare laică catolică.

"Aceasta necesită efort şi timp", a spus cancelarul german despre negocierile de pace. "Timp pe care de fapt nu-l avem, pentru că între timp Rusia continuă să bombardeze, să tortureze şi să ucidă în Ucraina", a adăugat el.

Ca bază a oricărei păci, "conducerea rusă trebuie să înţeleagă că este vorba de retragerea trupelor", a subliniat Olaf Scholz: "Atunci va exista posibilitatea de a purta discuţii şi guvernul ucrainean va participa, sunt sigur de asta".

La peste 18 luni de la lansarea invaziei în Ucraina de către Moscova, cancelarul a respins "naraţiunile" potrivit cărora un acord de pace pregătit ar fi fost deja negociat între Ucraina şi Rusia în primăvara anului 2022, dar ar fi fost sabotat de SUA sau de Marea Britanie.

"Nu, nu este adevărat", a afirmat tranşant Scholz, dezminţind astfel una din "naraţiunile" difuzate insistent în ultimul timp de către Moscova.

El a afirmat că orice "înţelegere comună" care ar fi putut fi găsită în primele zile ale războiului "a fost distrusă pentru că preşedintele rus s-a folosit de acest timp pentru a-şi duce trupele în jurul Ucrainei după eşecul atacului asupra capitalei Kiev şi pentru a începe atacul asupra estului Ucrainei".

Scholz a apărat din nou livrările de arme germane către Ucraina: "Vom continua să sprijinim Ucraina în dreptul său la autoapărare atât timp cât va fi necesar".

În acelaşi timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că anularea decretului preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski de interzicere a dialogului cu Moscova ar trebui să fie primul pas pentru negocierile între Federaţia Rusă şi Ucraina, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS. Aceeaşi idee a fost exprimată în cursul zilei şi de către preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei), conform media ruse.

Cu cât Kievul va amâna mai mult negocierile cu Moscova, cu atât va fi mai dificil de negociat mai târziu, a opinat Lavrov.

"Aceasta este poziţia noastră oficială, voi spune din nou, pe fundalul interzicerii negocierilor care a fost semnată de (preşedintele ucrainean Vladimir) Zelenski, această poziţie nu ar trebui să ridice întrebări", a spus Serghei Lavrov într-o intervenţie la postul de televiziune Rossia-1.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat în octombrie 2022 un decret care declară în mod oficial ca 'imposibilă' perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul rus, Vladimir Putin, lăsând de fapt deschisă uşa pentru discuţii cu Rusia.

Zelenski a promulgat decretul după ce Kremlinul a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate de armata rusă şi pe care Moscova le controlează şi la ora actuală doar parţial - Lugansk şi Doneţk, în est, Herson şi Zaporojie, în sud. "El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei", a declarat atunci Zelenski, citat de Reuters.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri