Ghețarii elvețieni s-au redus în dimensiune cu zece procente într-un interval de doar doi ani, din cauza schimbărilor climatice. Drept urmare, pământul se confruntă cu veri și ierni fierbinți caracterizate de nivelul redus de zăpadă.

Volumul pierdut de ghețari în timpul verilor din 2022 și 2023 echivalează cu întregul volum pierdut între 1960 și 1990. Acest lucru subliniază gravitatea situației și clarifică rapiditatea cu care aceste minuni naturale dispar, notează Greek Reporter.

O analiză efectuată de Academia Elvețiană de Științe subliniază și mai mult gravitatea problemei, raportând o reducere uimitoare de patru procente a volumului ghețarilor elvețieni în acest an. Aceasta marchează a doua cea mai mare scădere anuală înregistrată vreodată, după pierderea de șase procente observată în 2022, care a fost cea mai semnificativă dezgheț de când au început măsurătorile științifice.

Rezultatele cercetării îi îngrijorează pe specialiști care cer măsuri de urgență pentru protejarea mediului înconjurător.

Monitorizarea ghețarilor din Elveția (Glamos), o inițiativă responsabilă cu supravegherea a 176 ghețari, și-a oprit recent măsurătorile la ghețarul Saint Annafirn, din cantonul Uri, din Elveția Centrală. Această decizie a fost determinată de faptul că ghețarul s-a topit aproape în întregime.

Sursa Video: YouTube

Alpii elvețieni s-au confruntat în acest an cu o criză de căldură fără precedent. În august, care este de obicei luna de topire maximă, serviciul meteorologic elvețian a înregistrat un nou record pentru altitudinea la care îngheață precipitațiile. S-a ridicat la 5.289 de metri, depășind recordul de anul precedent de 5.184 de metri. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, este chiar mai înalt decât faimosul Mont Blanc.

Nu în ultimul rând, zone de rocă goală apar pe măsură ce gheața ghețarilor elvețieni se subțiază. Cel mai intrigant este că, pe măsură ce calotele de gheață se retrag, rămășițele pierdute de mult au reapărut.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri