Este stiut deja ca pe fondul declinului economic suferit de tara noastra investitiile straine au scazut puternic si tot mai putini straini au ales sa vina in tara noastra. Cristina Chiriac, director general World Trade Center Bucuresti, care are in portofoliu hotelul Pullman, povesteste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre cum a fost afectata industria hoteliera si ofera cele mai bune sfaturi pentru revigorarea consumului.

"Bucurestiul nu este un oras turistic. Chiar daca avem cateva atractii turistice, cum ar fi Palatul Parlamentului, Ateneul Roman sau Muzeul Satului, oamenii in general vin pentru business in Romania. Insa in ultimii ani remarcam o involutie, deoarece turistii straini au calatorit mai putin. Investitiile straine s-au diminuat si este normal ca si partea hoteliera sa se resimta. In ultimii trei ani de zile procentul a scazut de la an la an, strainii alegand din ce in ce mai putin Romania pentru investitii", a subliniat Cristina Chiriac, director general World Trade Center Bucuresti (WTCB).

Daca in 2008, investitiile straine directe s-au ridicat la 9,5 mld. euro, criza a scazut puternic apetitul strainilor astfel incat anul trecut investitiile acestora au coborat la un nou minim, de 1,6 mld euro, potrivit datelor BNR.

Chiriac a adaugat ca bancile au un rol important in relansarea economiei, alaturi de masurile guvernamentale care trebuie sa incurajeze consumul.

"Eu spun mereu ca bancile trebuie sa incurajeze facilitarea la credite pentru ca odata ce oamenii au acces mai usor, automat consumul creste si economia se dezgheata. Iar pentru a depasi efectele crizei economice trebuie sa intelegem ca inghetarea consumului nu este o solutie, ci o metoda total neadecvata, alaturi de cresterea taxelor", a precizat sefa WTCB.

Mai mult, un procent important dintre turistii straini care veneau in Romania pentru jocurile de noroc nu au mai venit in tara noastra dupa masura care a prevazut suprataxarea acestui domeniu.

Sfaturi pentru a retine calatorii straini cat mai mult in Romania

Dintre turistii care vin in tara in interes de serviciu, putini vor sa petreaca cateva momente libere in tara, ei limitandu-se la a vizita Bucurestiul.

"Dintre strainii care vin in Romania, marea majoritatea sunt incantati de autobuzul turistic. Clientii se urca in acesta din fata hotelului si sunt cateva obiective turistice importate pe care le viziteaza. Ne-au marturisit ca sunt bucurosi de initiativa pentru ca au posibilitatea sa descopere Bucurestiul mult mai usor. Isi umplu timpul liber din cele 2-3 de intalniri de afaceri prin aceste vizite", a explicat Chiriac.

Potrivit acesteia, Romania are in continuare segmente neexploatate, precum Sinaia sau Bran, locuri care ar putea fi vizitate de turistii straini, insa lipsa unei infrastructuri adecvate ii impiedica, mai ales ca in general turistii prefera o excursie de o zi.

Ea a dat exemplu practicat in alte state, unde exista foarte multe oferte chiar in receptia hotelurilor despre cum sa-si petreaca timpul liber.

"Noi ca tara mai avem de evoluat in acest sens. Sunt tot felul de antreprenori in alte tari care cu un autobuz culeg cei 10-15 turisti interesati de o excursie si merg sa viziteze. Insa aici intervine si rolul autoritatilor, pentru ca aceste obiective trebuie mediatizate", a povestit Cristina Chiriac.

De asemenea, ea a aratat modelul din SUA, unde exista un program de televiziune care promoveaza obiectivele turistice. "Acest program este pus la dispozitia hotelului gratuit, in timp ce la noi trebuie sa platesti zeci de mii de euro pentru a avea acces la acele informatii", a explicat Chiriac.

Cum creste businessul WTCB

Cristina Chiriac conduce din acest an compania World Trade Center Bucuresti (WTCB), aflata in insolventa din anul 2011 si care controleaza hotelul de 4 stele Pullman.

Euro Insol, administratorul judiciar al World Trade Center, a anuntat recent ca hotelul Pullman din Bucuresti (fost Sofitel) va fi scos la vanzare, in ianuarie, pentru 20 de milioane de euro, pentru a acoperi o parte din datoriile WTCB, proprietara hotelului.Valoarea datoriilor World Trade Center se ridica la 90 de milioane de euro, cei mai mari creditori fiind Fondul Proprietatea (cu 85% din suma) si Primaria Capitalei.

Cristina Chiriac isi propune sa demonstreze ca "insolventa nu inseamna moartea unei companii" si sa creasca businessul in urmatorii ani.

WTCB a realizat in anul 2012 o cifra de afaceri realizata de 8,3 mil euro si un profit operational 1,87 mil euro. Per total insa compania a inregistrat pierderi.

Planurile WTCB pentru acest an vizeaza un avans de 30% al cifrei de afaceri si cresterea nivelului profitului operational.

"Am reusit sa ne fidelizam clientii, straini sau romani. Mediul de afaceri romanesc are foarte mult potential, sunt foarte multi oameni de afaceri si in Romania. Important este sa le oferi servicii de calitate ca sa ii atragi sa vina si a doua si a treia oara. Am indentificat centrele de profit mai putin profitabile, le dezvoltam si ne straduim sa le facem profitabile. Sigur vom depasi cu peste 30% cifra de afaceri inregistrata in 2012, pe toate centrele de profit, nu doar pe hotelarie. In 2012 am incheiat cu profit operational, iar in 2013 vom ridica nivelul profitului operational, dar, per ansamblu, avand in vedere problemele din cursul istoriei, probabil va fi pierdere", a mentionat sefa WTCB.

Citeste si:

    Mai mult, daca in 2012 gradul de ocupare al hotelului a fost de 55%, Chiriac isi propune sa depaseasca 60% in acest an. 80% din veniturile hotelului sunt generate de clientii din zona de business.

    "Vreau sa demonstrez ca ceea ce spuneam in urma cu trei ani de zile, ca insolventa poate fi o privatizare reusita, se poate intampla cu WTCB. Insolventa nu inseamna moartea unei companii. Compania a intrat in insolventa in 2011, nu exista masura bine instrumentata pe care administratorul judiciar Euro Insol sa nu o aprobe. S-au luat niste masuri bune, s-au desfiintat niste contracte de servicii externalizate care au adus un plus la cifra de afaceri si la profitul operational", a adaugat Chiriac, care a precizat ca nu poate inainta o data privind iesirea din insolventa.

    "Sunt mai multe cai de atac ale insolventei si cred ca la momentul oportun o sa iesim din insolventa. In orice caz, nu intr-un an de zile, mai avem de acumulat, ma refer la profit. Trebuie sa demonstram ca suntem viabili si profitabili", a explicat Cristina Chiriac.

    Citeste si:

      Principalii actionari ai WTCB au fost, initial, compania franceza Bouygues, firma elvetiana Debarth si fostul Bancorex, toate cu participatii putin peste 20%. In anii care au urmat, WTCB a pierdut Satul Francez si Clubul Francez, cumparate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti cu aproximativ 15 milioane de dolari.

      Intre timp, printre actionarii World Trade Center au ajuns sa se numere se numere Fondul Proprietatea (19,9%, Camera de Comert a Romaniei (6,27%), Primaria Bucuresti (5,15%) si Tarom (2,6%), alaturi de Bouygues Batiment International (21,51%), Debarth SA (20,23%), Financiara SA (7,91%), Astra SA (5,78%), TC Carpati SA (3,43%) sau SIF Muntenia (2,68%).

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alice Gheorghe
      Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Turism »



      Setari Cookie-uri