Ce trebuie sa faca Timisoara, Cluj, Iasi, daca vor sa devina Capitala Culturala

Directorul Institutului Francez din Romania, Stanislas Pierret, a declarat, la Sibiu, ca fosta Capitala Culturala Europeana (CCE) a "castigat pariul", iar Timisoara, Cluj sau Iasi, daca vor sa devina CCE, in 2021, "ar trebui sa ia exemplul Sibiului",

Directorul Institutului Francez din Romania, Stanislas Pierret, si directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, au sustinut o conferinta de presa, pentru a anunta debutul spectacolelor franceze in cadrul celei de-a XX-a editii a FITS, in care Franta este invitata de onoare.

Constantin Chiriac a anuntat ca 11 companii din Franta vor prezenta spectacole in cadrul editiei din acest an a FITS, iar Stanislas Pierret a spus ca aceste companii vor oferi "o adevarata sarbatoare a teatrului francez”.

"Am trait ieri atmosfera unica a ceea ce inseamna acest festival de teatru de la Sibiu. Bucuria de a ne afla aici este cu atat mai mare cu cat, la cea de-a XX-a editie, Franta este invitata de onoare. Vrem sa prezentam in cadrul acestui festival o adevarata sarbatoare a teatrului francez. Dorim sa prezentam o panorama a diversitatii artistice din Franta”, a declarat Stanislas Pierret, potrivit Mediafax.

Acesta a apreciat ca Sibiu, in calitate de fosta Capitala Culturala Europeana, "a castigat pariul”.

"Sibiu a castigat pariul. Sibiul si acest festival de teatru au ceva ce permite ca orasul sa stea printre cele mai importante capitale ale lumii”, a spus directorul Institutului Francez.

Acesta a mentionat ca Timisoara, Cluj sau Iasi, orase care ar vrea sa detina statutul de CCE, in 2021, "ar trebui sa ia exemplul Sibiului si sa reuseasca asa cum a facut-o Sibiul”.

Sezonul francez la FITS a debutat, vineri seara, cu piesa "Farsa jupanului Panthelin” in regia lui Richard Demarcy, spectacolul fiind jucat in Cetatea Cisnadioara, cetate medievala aflata la aproximativ 12 kilometri de municipiul Sibiu.

Punctul culminant al sezonului francez din cadrul FITS va fi spectacolul "Reunificarea celor doua Corei" prezentat de Teatrul Odeon din Paris, prezent pentru prima data in Romania.

Spectacolul va avea loc in 15 iunie, intr-o sala de sport din municipiul Sibiu, special amenajata pentru a deveni sala de spectacole cu doua sute de locuri.
Cea de-a XX-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) s-a deschis, vineri seara, in Piata Mare a orasului, cu un spectacol de teatru si un concert sustinut de Smiley, urmat de un foc de artificii, manifestarile fiind urmarite, pe ploaie, de aproape 10.000 de oameni.
Capitala europeana a culturii este un titlu conferit de Parlamentul European unui oras sau mai multora pentru un an. Programul se deruleaza din 1985.
Incepand din 2007, programul a cuplat cate un oras din tarile Europei occidentale cu altul din tarile central si est-europene. In anul 2007, capitala europeana a culturii a fost, timp de un an, orasul Sibiu, impreuna cu orasul Luxemburg.

Sursa foto: www.Sibiu.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri