Iranul a lansat un apel către "ţările musulmane şi arabe" să facă front comun împotriva Israelului, în timp ce lideri occidentali, cu preşedintele Joe Biden în frunte, au avertizat Teheranul "să fie atent" şi să nu extindă dincolo de Gaza războiul care a făcut deja mii de morţi şi de răniţi, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres.

Republica islamică se află în centrul atenţiei din cauza sprijinului său fără rezerve pentru Hamas, mişcarea islamistă palestiniană pe care o susţine de ani de zile.

După ce a salutat "succesul" atacului de sâmbătă asupra teritoriului israelian, cel mai sângeros de la crearea Israelului în urmă cu 75 de ani, Teheranul încearcă să organizeze o mobilizare internaţională împotriva raidurilor aeriene israeliene efectuate ca represalii în Gaza.

Preşedintele Ebrahim Raissi a chemat "ţările musulmane şi arabe să se coordoneze" pentru a "stopa crimele" Israelului.

"Republica islamică va încerca să pună la punct această coordonare cât mai repede posibil, contactând lideri ai ţărilor musulmane", a adăugat el, potrivit preşedinţiei de la Teheran.

Preşedintele Raissi a avut miercuri seara discuţii cu prinţul saudit Mohammad bin Salman şi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar pe ministrul său de externe Hossein Amir-Abdollahian l-a trimis joi în Irak şi în Liban vineri, potrivit media iraniene şi libaneze.

Teheranul s-a oferit să găzduiască o reuniune de urgenţă a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) a cărei misiune este promovarea cooperării între cele 57 de ţări membre.

Până în prezent, nu a fost anunţată nicio decizie cu privire la această propunere sau la alte iniţiative concrete de sprijinire a palestinienilor, notează AFP.

Deoarece nu este o ţară arabă, Iranul nu face parte din principalele organizaţii din Orientul Mijlociu, cum ar fi Liga Arabă, care s-a reunit miercuri la Cairo.

NATO face apel la Iran şi Hezbollah să nu profite de situaţia din Israel şi să nu încerce o escaladare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un apel către naţiunile şi organizaţiile "ostile" Israelului, între care a menţionat Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah din Liban, să nu profite de confruntarea dintre statul israelian şi gruparea islamistă Hamas şi să nu escaladeze conflictul, relatează EFE.

"Situaţia din Orientul Mijlociu este acum foarte dificilă şi, bineînţeles, există întotdeauna riscul ca naţiunile sau organizaţiile ostile Israelului să încerce să profite de această situaţie. Este vorba, de exemplu, de organizaţii precum Hezbollah sau o ţară precum Iranul", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles.

"Este un mesaj către ţările şi organizaţiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să profite de situaţie", a insistat el, adăugând că SUA au desfăşurat forţe militare în regiune pentru a preveni o escaladare.

Stoltenberg a subliniat că Israelul "are dreptul să se apere" şi că, pe măsură ce conflictul evoluează, "protecţia civililor" este "esenţială".

La reuniunea de joi a miniştrilor NATO, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a informat - prin teleconferinţă - pe aliaţi cu privire la "atacurile teroriste oribile ale Hamas împotriva Israelului şi la răspunsul în desfăşurare din partea Israelului", a declarat Stoltenberg.

"Aliaţii au condamnat cu fermitate atacurile nejustificate ale Hamas împotriva civililor şi au cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor", a spus el, adăugând că o serie de aliaţi "au spus clar că acordă sprijin practic Israelului".

Stoltenberg a subliniat că NATO, ca organizaţie, nu este "direct implicată" în războiul dintre Israel şi Hamas, dar a recunoscut că este "important" ca miniştrii din ţările membre să fi abordat astăzi situaţia din Israel şi teritoriile palestiniene.

El a afirmat că ministrul israelian al apărării le-a arătat omologilor săi din NATO o înregistrare video "şocantă" care, potrivit spuselor sale, conţinea imagini "oribile" ale atacurilor din weekend şi ale victimelor.

Secretarul general al NATO a spus că unele dintre aceste imagini au fost deja arătate publicului larg şi a adăugat că înregistrarea video a confirmat "brutalitatea atacurilor asupra civililor nevinovaţi".

Ministrul israelian a explicat pe reţeaua X (fostă Twitter) că le-a "descris" aliaţilor "atrocităţile comise de Hamas împotriva copiilor, femeilor şi bătrânilor", potrivit AFP.

"Pe măsură ce acest conflict evoluează, protecţia civililor este tot mai importantă. Este un aspect exprimat clar de către aliaţi. Există reguli ale războiului, se face apel la proporţionalitate, şi toate acestea au fost de asemenea subliniate de mulţi aliaţi, care în acelaşi timp au condamnat foarte clar atrocităţile brutale şi violenţele de care este responsabilă Hamas", a declarat Jens Stoltenberg

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri