Doar zece ţări vor mai fi în măsură să găzduiască Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă până în anul 2040, faţă de aproximativ cincisprezece astăzi, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) fiind astfel obligat să se gândească la viitorul competiţiei sale, a indicat vineri preşedintele său, Thomas Bach, citat de AFP, conform Agerpres.

Între dependenţa tot mai mare de tunurile de zăpadă şi împuţinarea candidaturilor, pe o bază geografică deja restrânsă, Jocurile de iarnă apar de mult timp ca fiind unul dintre evenimentele sportive majore cele mai ameninţate de încălzirea globală.

La sfârşitul anului trecut, CIO a fost nevoit să amâne alegerea oraşului gazdă al JO 2030, prevăzută iniţial la cea de-a 141-a sesiune care se deschide duminică la Mumbai, pentru a încredinţa unei comisii o reflecţie mai amplă asupra "durabilităţii sporturilor de iarnă".

Potrivit "primelor rezultate ale acestui studiu", prezentate vineri, "15 comitete olimpice naţionale (CON) răspândite pe trei continente au în acest moment cel puţin 80% din facilităţile necesare" pentru Jocurile de iarnă, a explicat Thomas Bach presei.

Bach a menţionat că zece dintre aceste cincisprezece CON "fie au găzduit Jocurile recent, fie sunt interesate să le găzduiască în viitor". Printre aceste ţări sunt Suedia, Franţa şi Elveţia, care concurează pentru ediţia din 2030, şi oraşul american Salt Lake City, care concurează pentru 2034.

Însă, din cauza încălzirii globale, "până în 2040", două dintre aceste ţări "nu vor mai prezenta fiabilitatea climatică necesară" pentru JO, cifră care va creşte la cinci ţinând cont de "Jocurile Paralimpice organizate în martie" în acelaşi loc, a avertizat Bach.

Preşedintele CIO a trecut deci acest subiect în programul sesiunii de duminică, unde vor fi discutate mai multe piste: "o dublă atribuire" a JO 2030 şi 2034 pentru a câştiga timp, urmată de un posibil "sistem de rotaţie" între oraşele gazdă şi o reflecţie asupra probelor pe zăpadă şi gheaţă.

În viitorul imediat, a confirmat Bach, o comisie a CIO va propune "până la sfârşitul lunii octombrie/noiembrie" deschiderea unui "dialog orientat" cu unul sau mai mulţi dintre candidaţii pentru anul 2030 sau chiar 2034.

O alegere care va fi apoi validată de comisia executivă la următoarea sa reuniune, între 28 noiembrie şi 1 decembrie. După această etapă, CIO vizează o atribuire oficială într-o sesiune de anul viitor: fie la Paris, chiar înainte de JO 2024, fie într-o altă ţară dacă Franţa va mai în cursa pentru ediţia din 2030.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri