Doi cetăţeni suedezi au fost ucişi în noaptea zilei de 16 spre 17 octombrie la Bruxelles într-un atac cu armă descris drept un "atac laş" de către premierul belgian Alexander De Croo şi al cărui autor, care a fugit cu un scuter, a fost căutat în mod activ. Acesta ar fi fost reperat și împușcat de către forțele de ordine și ar fi fost transportat la spital, relatează Agerpres.

UPDATE 11:00: Atacatorul tunisian care a fost împușcat de poliție într-o cafenea a decedat. El ar fi murit pe drumul spre spital, în ciuda informațiilor anterioare care dădeau de înțeles că ar fi la terapie intensivă.

Un mesaj video de revendicare a fost postat pe reţelele de socializare de către un bărbat "prezentându-se ca atacator şi pretinzând că este inspirat de Statul Islamic", a subliniat parchetul federal, responsabil de cazurile de terorism. Potrivit mai multor mass-media belgiene, suspectul, Abdesalem L., este un bărbat de 45 de ani, de origine tunisiană, care locuieşte în comuna Schaerbeek din Bruxelles.

Nivelul de ameninţare teroristă a fost ridicat luni seară la patru, considerat "foarte grav", în regiunea Bruxelles.

Atacul a avut loc la scurt timp după ora 19:00 (17:00 GMT) în apropiere de Place Sainctelette din Bruxelles, cu câteva ore înaintea meciului de fotbal de calificare la Euro-2024 între Belgia şi Suedia de pe stadionul Roi-Baudouin.

Potrivit primelor informaţii, atacatorul, care avea asupra sa o armă automată, a vizat şi un şofer de taxi, care a fost rănit, dar este în afara oricărui pericol. Presupusul atacator purta o jachetă portocalie fluorescentă în momentul atacului şi a fugit cu un scuter, potrivit unui clip video difuzat de mass-media, în care se aud cel puţin patru împuşcături.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat un "atac abject", în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a deplâns un "atac terorist islamist". Franţa a anunţat o consolidare a controalelor sale la frontieră. Meciul Belgia-Suedia a fost oprit la pauză, în jurul orei 21.30, dar cei aproximativ 35.000 de spectatori de pe stadionul Roi-Baudouin au fost apoi reţinuţi mai bine de două ore ca măsură de securitate. Incinta a fost evacuată treptat, iar suporterii suedezi au fost escortaţi până la aeroport.

Pe reţeaua socială X ( fostul Twitter ), premierul belgian a prezentat condoleanţele omologului său suedez Ulf Kristersson după "atacul laş asupra cetăţenilor suedezi de la Bruxelles"'. El a cerut unitate în "lupta împotriva terorismului"'. Forțele de ordine l-ar fi reperat pe cetățeanul tunisian suspectat de atac și l-ar fi „neutralizat” în dimineața zilei de 17 octombrie, iar unele surse susțin că el ar fi fost ucis, în timp ce altele dau de înțeles că el ar fi supraviețuit și s-ar afla în prezent la terapie intensivă, în urma schimbului de focuri ce s-a petrecut la doar trei kilometri de Parlamentul European.

În clipul video de revendicare a atentatului,"naţionalitatea suedeză a victimelor este menţionată ca o motivaţie probabilă a actului", a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal, Eric Van Duyse."În această etapă, niciun element nu indică o potenţială legătură cu situaţia israeliano-palestiniană", a subliniat Eric Van Duyse.

Suedia, a cărei imagine s-a deteriorat semnificativ în această vară în lumea musulmană după mai multe profanări ale Coranului autorizate pe teritoriul său, a decis pe 17 august să ridice nivelul de alertă teroristă, considerând că ameninţarea unori atacuri "va persista mult timp".

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri