Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranţi care fug de războiul Israel-Hamas, a declarat luni ministrul grec al migraţiei, Dimitris Kairidis, făcând apel la vigilenţă şi mai multă solidaritate între statele membre UE, relatează Reuters, conform Agerpres.

"Există întotdeauna riscul, dacă instabilitatea în Orientul Mijlociu se extinde şi mai ales dacă cuprinde ţări vecine precum Egiptul, care are o populaţie foarte mare, ca lucrurile să poată deveni cu adevărat periculoase", a declarat Kairidis într-un interviu pentru Reuters.

"Trebuie să fim vigilenţi, trebuie să fim mai apropiaţi în Europa. (Avem nevoie) de o mai bună protecţie a frontierelor, de combaterea reţelelor de contrabandişti, de returnări a celor care nu primesc azil", a mai spus el. În timpul crizei migraţiei din 2015, guvernele UE s-au confruntat cu un aflux de peste un milion de persoane, în mare parte refugiaţi sirieni, care au ajuns în Grecia prin Turcia.

Într-o perioadă de îngrijorări sporite privind securitatea legate de conflictul Israel-Hamas, Kairidis a spus că Grecia se află în prima linie a discuţiilor UE privind un număr mai mare de expulzări şi returnări de migranţi în urma atacurilor sângeroase din Belgia şi Franţa.

El s-a referit la uciderea a doi cetăţeni suedezi la Bruxelles săptămâna trecută de un tunisian înarmat care locuia ilegal în Belgia, după ce cererea de azil i-a fost respinsă. Bărbatul a ajuns în UE prin insula italiană Lampedusa, în 2011.

"Avem o situaţie inacceptabilă în care, indiferent dacă cererea voastră este aprobată sau respinsă, puteţi rămâne în Europa", a spus Kairidis. "Cheltuim tone de bani şi resurse pentru a evalua aceste cereri... însă la sfârşitul zilei totul devine o bătaie de joc", a adăugat el, cerând un mecanism european comun pentru returnarea migranţilor.

"Numai Europa împreună poate forţa ţările de origine să-şi ia înapoi cetăţenii, prin stimulente şi constrângeri", a subliniat ministrul grec. "Grecia singură nu poate face asta, Belgia singură nu poate face asta", a insistat el.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri