Statele Unite au avertizat luni că orice încetare a focului în Gaza decretată de Israel ar aduce beneficii mişcării islamiste palestiniene Hamas, într-un moment în care apelurile la un armistiţiu din motive umanitare sunt din ce în ce mai numeroase, relatează AFP, conform Agerpres.

O încetare a focului "ar oferi Hamas posibilitatea să se odihnească, să se reechipeze şi să se pregătească pentru lansarea în continuare de atacuri teroriste împotriva Israelului", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew.

"Puteţi înţelege perfect de ce această situaţie este intolerabilă pentru Israel, aşa cum ar fi pentru orice ţară care a suferit un atac terorist atât de brutal şi care continuă să vadă ameninţarea teroristă la graniţa sa", a subliniat el. Anterior, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat că liderii UE ar putea susţine un apel la o "pauză umanitară" pentru a înlesni sosirea ajutoarelor în Fâşia Gaza, asediată de armata israeliană.

În același timp, discuţii privind încetarea focului în conflictul dintre Israel şi Hamas vor fi posibile doar după eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de mişcarea islamistă palestiniană, a afirmat preşedintele american Joe Biden, transmite AFP. "Ostaticii trebuie eliberaţi, apoi putem discuta", a declarat liderul de la Casa Albă întrebat despre sprijinul său pentru o astfel de încetare a focului.

Israelul, singurul care va decide când demarează invazia terestră în Fâșia Gaza

"Ministerul israelian al apărării va lua deciziile pe care leadership-ul politic consideră că trebuie luate. Va lua deciziile despre ce va face, când şi cum", a spus oficialul american la o conferinţă de presă online.

El a răspuns astfel în urma relatărilor din presa americană care menţionează, citând surse din cadrul administraţiei preşedintelui Joe Biden, că Statele Unite au sfătuit Israelul să amâne lansarea ofensivei terestre împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza, în speranţa că s-ar putea da astfel mai mult timp negocierilor pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea islamistă.

Cotidianul The New York Times scrie în plus că responsabilii americani doresc să câştige timp în pregătirile pentru posibile atacuri împotriva intereselor americane în regiune, ce ar putea fi comise de grupări sprijinite de Iran şi care s-ar putea intensifica odată ce armata israeliană va intra în Fâşia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu a recunoscut la conferinţa de presă existenţa unei asemenea solicitări, afirmând în schimb că de când a început conflictul armat dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie administraţia de la Washington discută cu Israelul despre consecinţele ce ar rezulta în urma unei ofensive terestre în Fâşia Gaza.

"Nu le voi spune israelienilor ce trebuie sau nu să facă, pentru că ar fi complet nepotrivit. Însă, desigur, vorbim despre toate consecinţele (...) şi vom continua să o facem", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Biden.

Cât despre prizonierii luaţi de Hamas, "cu cât se vorbeşte mai puţin despre efortul de a-i elibera, cu atât sunt mai mari posibilităţile" de eliberare a lor, a explicat John Kirby referitor la situaţia celor peste 200 de persoane care au ajuns ostatici ai Hamas în urma atacului surpriză al acestei grupări asupra comunităţilor din sudul Israelului.

Brigăzile Al-Qassam, braţul armat al Hamas, au eliberat vineri din rândul acestor ostatici două femei americane, în urma unei medieri a Qatarului. Washingtonul afirmă în acest timp că nu ştie motivul pentru care au fost eliberate cele două femei şi nu alte persoane din rândul ostaticilor luaţi de Hamas.

Sursa foto: Anas-Mohammed / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri