Centrala nucleară de la Zaporojie, sub controlul rușilor, a fost pentru scurt timp în pragul unui accident nuclear în noaptea de 1 spre 2 decembrie, din cauza unei întreruperi temporare a alimentării cu energie electrică, afirmă autoritățile ucrainene.

O pană totală de curent a avut loc la centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa, afirmă Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat. Un raid aerian rusesc ar fi afectat liniile de tensiune. Alimentarea cu energie a fost asigurată temporar de generatoare, dar fost nevoie de intervenția rapidă a specialiștilor ucraineni pentru a restabili liniile de alimentare.

Cel mai mare pericol a fost la reactorul nuclear 4, susține Kievul, care nu este complet închis, astfel că există pericolul unui accident nuclear dacă pompele de răcire nu mai funcționează, nevând curent electric. Ar fi nevoie, spun specialiștii, de o ”închidere la rece” a reactorului, pentru a evita riscurile, în vreme ce rușii l-au închis ”la cald”, încălcând normele internaționale de siguranță.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că centrala de la Zaporojie a fost "temporar lipsită de electricitate în cursul nopţii" şi că aceasta e a opta întrerupere de acest tip de la declanșarea invaziei rusești.

"Ocupanților nu le pasă de siguranţa centralei nucleare", a afirmat preşedintele Energoatom, Petro Kotin. ”Rușii vor crea în continuare situaţii periculoase, şantajând întreaga lume cu un accident nuclear şi radioactiv”.

Rusia şi-a însuşit formal centrala nucleară Zaporojie , pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie, potrivit unui decret semnat în octombrie 2022 de preşedintele rus Vladimir Putin. Centrala din sudul Ucrainei, care furniza circa o treime din producţia de energie electrică a țării, a fost chiar și ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc şi care au stârnit temeri privind un posibil nou Cernobîl. Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri