Renunțarea la combustibilii fosili sună bine pe hârtie, dar datele arată că ar putea fi doar un deziderat nobil. De fapt, anul acesta, Statele Unite au ajuns să producă mai mult petrol decât orice altă țară în istorie.

Potrivit datelor Administrației Informațiilor privind Energia din Statele Unite (eia), în ultimele săptămâni acestui an, producția SUA de petrol și condensat a ajuns la 13,3 milioane de barili pe zi, un nivel nemaiatins vreodată în lume. Practic, din toamna anului trecut americanii au produs constant peste 12 milioane de barili pe zi, iar toamna aceasta s-a depășit pragul de 13 milioane, care mai fusese atins pentru scurt timp în primul trimestru al lui 2020, arată datele eia. După acel record din timpul administrației Trump, producția a scăzut nu din motive tehnice sau din grijă pentru mediu, ci din cauza pandemiei, care a redus masiv cererea de petrol.

Rusia i-a depășit pe saudiți, Brazilia a intrat în top 5

Ca termen de comparație, Arabia Saudită produce sub 9 milioane de barili pe zi, după ce și-a redus voluntar producția, care la începutul anului depășea 10 milioane. Dar saudiții nu au atins niciodată nivelul realizat acum de americani: recordul lor, atins în aprilie 2020, a fost de 11,6 milioane. Rusia i-a depășit și ea pe saudiți, cu o producție de aproape 9,5 milioane de barili pe zi, dar care urmează să fie redusă, deoarece altfel există riscul să vândă în pierdere.

Pe locul 4 mondial este Irakul, cu 4,3 milioane de barili pe zi, urmat de China, care a trecut și ea de pragul de 4 milioane. Brazilia, cu un record de 3,6 milioane, a depășit Emiratele Arabe Unite și Iranul anul acesta. Dar, în clipa de față Statele Unite exportă mai mult decât produc aceste țări: anul acesta, vânzările externe de țiței ale SUA s-au apropiat de 5 milioane de barili pe zi.

Biden, acuzat de ”război împotriva producției de energie”

Partea bună a acestui record american este că ține prețurile carburanților jos, în ciuda embargoului impus Rusiei și reducerilor voluntare anunțate de OPEC+, care ar fi trebuit să ducă la o criză de petrol la finalul acestui an, scumpind benzina și motorina inclusiv în România. Acest lucru nu s-a întâmplat însă deoarece avansul producției din SUA a anihilat eforturile altor state de a trage prețul în sus. Iar Agenția Internațională a Energiei afirmă că nici în 2024 situația nu va fi diferită, în ciuda planurilor OPEC+ de a reduce și mai mult producția în statele membre ale organizației.

În același timp, administrația Biden este criticată atât de apărătorii mediului, cât și de lobby-ul industriei petroliere, care susține că măsurile instituite de Casa Albă limitează exploatarea de noi resurse de țiței, în principal cele de pe terenurile statului. O altă miză sunt exploatările offshore, unde anul acesta guvernul american a acordat doar 3 concesiuni – prea multe prea ecologiști, prea puține pentru industrie.

Republicanii afirmă chiar că Biden ”a declanșat un război împotriva producției interne de energie”- doar că datele arată exact opusul, nici măcar sub Trump nu s-au atins asemenea cifre ca în 2023. De fapt, dacă în primii săi ani administrația Biden a fost foarte angajată pe calea renunțării la combustibilii fosili, declanșarea războiului din Ucraina a făcut-o să își modereze poziția, în condițiile în care prețul carburanților a explodat în 2022 și în America.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri