Cea mai urgentă sarcină în relaţiile între China şi SUA este stabilirea unei înţelegeri corecte, iar cooperarea dintre cele două părţi "nu mai este o opţiune, ci un imperativ" atât pentru ambele ţări, cât şi pentru lume, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi, citat de Reuters, conform Agerpres.

Cooperarea este "cea mai corectă alegere pentru ca China şi SUA să convieţuiască", a declarat Wang într-un discurs rostit în cadrul unui eveniment consacrat împlinirii a 45 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi SUA.

"Cooperarea între China şi SUA, se poate spune, nu mai este o opţiune pentru cele două ţări şi chiar pentru lume, ci un imperativ care trebuie abordat cu seriozitate", a reiterat Wang.

China speră într-o relaxare a mentalităţii SUA pentru ca, "într-o atitudine de egalitate şi incluziune", să respecte alegerile făcute de poporul chinez şi calea de dezvoltare a Chinei, inclusiv atunci când îşi apără suveranitatea naţională şi integritatea teritorială, a afirmat ministrul chinez de externe.

"Suntem dispuşi să ne angajăm să construim o relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă între China şi SUA pe baza respectului reciproc", a spus el.

Dezvoltarea şi revitalizarea Chinei, a afirmat Wang, are un "puternic impuls intern", ceea ce, în opinia sa, înseamnă că China îşi va asuma o mai mare responsabilitate pentru pacea şi dezvoltarea lumii.

"Nu avem nicio intenţie de a înlocui pe cineva, de a trece peste cineva şi nu avem intenţia de a căuta hegemonia", a adăugat şeful diplomaţiei Beijingului.

Wang a mai spus că, deşi cele două naţiuni au fost construite pe baze diferite, diferenţele nu ar trebui să ducă la confruntare, şi că "bastonul mare al sancţiunilor" nu ar trebui să fie utilizat la orice pas pentru a exercita puterea sau hegemonia.

Ambele părţi ar trebui să continue să utilizeze pe deplin mecanismele instituite şi restabilite în domeniul afacerilor externe, economiei, finanţelor, comerţului, agriculturii şi în alte domenii, pentru a elimina obstacolele în schimburile dintre cele două state, a îndemnat ministrul chinez de externe.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri