Barometrul de Încredere Edelman 2024 indică o ruptură între societate și inovare care a devenit noul factor ce adâncește polarizarea. Respondenții consideră, în raport de 1 la 2, că inovarea este prost gestionată; acest lucru fiind valabil pentru toate grupele de vârstă, toate nivelurile de venit și indiferent de gen.

Atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, oamenii sunt mai predispuși să spună că inovarea este prost gestionată decât bine gestionată. Inovațiile au devenit, de asemenea, politizate, în special în democrațiile occidentale, unde este mult mai probabil ca persoanele de dreapta să le respingă decât cele de stânga; cele mai mari diferențe între cei de dreapta și cei de stânga înregistrându-se în SUA (41 de puncte), Australia (23 de puncte), Germania (20 de puncte) și Canada (18 puncte), se arată într-un comunicat.

„Inovarea e în creștere și ar trebui să fie un factor de dezvoltare, dar va fi împiedicată dacă mediul de afaceri nu acordă la fel de multă atenție acceptării acesteia precum acordă cercetării și dezvoltării”, a declarat Richard Edelman, CEO al Edelman. „Mai mult de două treimi dintre respondenții care spun că inovarea este gestionată în mod defectuos cred că societatea se schimbă prea repede și nu în moduri benefice «oamenilor ca mine» (69%). Diferențele masive dintre clase, dezechilibrul uriaș între încrederea în mediul de afaceri și încrederea în guvernare, și infodemia au fost forțele care au stat la baza declinului încrederii și a polarizării”, a spus acesta.

Edelman: Teama de inovare a devenit acum a patra forță hrănitoare a populismului.

Mediul de afaceri are cele mai mari șanse de a întoarce acest trend, deoarece este instituția în care se are cea mai mare încredere atât în general, cât și atunci când vine vorba de introducerea de noi inovații în societate. Dar trebuie să se concentreze pe explicarea impactului inovării și a efectelor net pozitive ale acesteia pentru societate, nu doar pentru investitori. Totuși, acesta nu poate acționa singur. În ultimul deceniu, Barometrul de Încredere a înregistrat o creștere de 15 puncte (de la 45% la 60%) a numărului de persoane care consideră că un parteneriat între întreprinderi și guvern în vederea dezvoltării și implementării de inovații bazate pe tehnologie le-ar spori încrederea în întreprinderi. Aproape două treimi dintre angajați se așteaptă ca directorii executivi să gestioneze schimbările care au loc în societate, nu doar pe cele care au loc în afacerea lor (62%), iar aproximativ 8 din 10 angajați spun că este important ca directorul lor executiv să vorbească public despre competențele profesionale ale viitorului (82%), despre utilizarea etică a tehnologiei (79%) și despre impactul automatizării asupra locurilor de muncă (78%).

Sursă grafic: Edelman

Multă lume crede că știința își pierde independența: în fața guvernului, a finanțatorilor și a procesului politic. În SUA, două treimi dintre respondenți cred că știința a devenit politizată (67%), iar în China, trei sferturi dintre respondenți spun că guvernul și organizațiile care finanțează cercetarea au o influență prea mare asupra modului în care se face știință (75%). Atunci când oamenii consideră că inovarea este prost gestionată, sunt mai predispuși să spună că sistemul este părtinitor în favoarea celor bogați decât cei care consideră că inovarea este bine gestionată (82% vs. 53%). Acest lucru a dus la o dispersare a autorității, în care oamenii au la fel de multă încredere în „cineva ca mine” (74%) cum au în oamenii de știință și experți (74%) pentru a le spune adevărul despre noile tehnologii și inovații.

„Pe fondul celui mai amplu an electoral din istorie, cu peste 50 de alegeri programate, încrederea este asediată de mai multe forțe”, a declarat Kirsty Graham, Global Practices and Sectors President la Edelman. „Îngrijorarea cu privire la impactul inovării și la cei care o conduc a dus la o mai mare suspiciune față de sistemele economice și politice. Instituțiile trebuie să colaboreze pentru a răspunde acestor îngrijorări, astfel încât inovarea și progresul să poată continua.”

Sursă grafic: Edelman

„Barometrul de Încredere Edelman este un instrument unic, folosit la nivel global pentru înțelegerea lumii în care trăim. Ediția de anul acesta se concentrează pe poziția inovației în societate; cât de acceptată este și cum percep oamenii reglementarea și gestionarea acesteia. Percepția generală este că știința a devenit politizată și oamenii se tem că guvernele au un control prea mare asupra cercetării și rezultatelor acesteia, astfel că ajung să nu aibă încredere și să respingă inovațiile. În contextul acesta și într-un an electoral istoric, în care în România vom avea patru rânduri de alegeri, parteneriatul public-privat este esențial pentru creșterea înțelegerii și acceptării noilor tehnologii și inovații. Punem la dispoziția publicului acest studiu, cu speranța că atât mediul de afaceri, cât și cel politic vor avea o mai clară înțelegere a contextului global în care trăim si operăm, a tendințelor și schimbărilor care se prefigurează, multe dintre ele fiind valabile și în cazul României”, a subliniat Corina Vințan, CEO Links Associates - afiliat Edelman.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri