Parlamentul Italiei a acordat în data de 18 ianuarie aprobarea finală de care avea nevoie o lege ce introduce sancţiuni mai dure pentru persoanele care deteriorează monumente şi situri culturale, în urma unei serii de proteste climatice, informează Reuters, conform Agerpres.

În ultimele luni, activişti de mediu din Italia au stropit cu vopsea sau au deteriorat în alte feluri diverse monumente, clădiri şi opere de artă, inclusiv Fontana di Trevi din Roma, Palazzo Vecchio din Florenţa şi Opera Scala din Milano.

Proiectul de lege, adoptat de camera inferioară a Parlamentului italian cu 138 de voturi "pentru" şi 92 de voturi "împotrivă", prevede amenzi de până la 40.000 de euro pentru persoanele care deteriorează monumente, iar acest cuantum poate să ajungă până la 60.000 de euro dacă patrimoniul cultural este distrus.

Amenzile actuale sunt cuprinse între 1.500 şi 15.000 de euro.

Noua lege stipulează, de asemenea, că Ministerul Culturii poate folosi veniturile obţinute din amenzi pentru a curăţa şi a repara monumentele deteriorate.

"Astăzi este o zi frumoasă pentru cultura italiană şi, în special, pentru patrimoniul artistic şi arhitectural al naţiunii noastre", a declarat ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, principalul susţinător al acestui proiect legislativ.

Noua legislaţie, supranumită legea "vandalilor ecologici", reprezintă cel mai recent exemplu de abordare dură practicată de guvernul de dreapta al prim-ministrului Giorgia Meloni în ceea ce priveşte ordinea publică, adăugându-se măsurilor deja adoptate împotriva infractorilor minori, a migranţilor ilegali şi a organizatorilor de petreceri rave.

Activiştii pentru climă, care le cer guvernelor să renunţe la folosirea combustibililor fosili şi să lupte împotriva schimbărilor climatice, au organizat proteste similare în toată Europa, vizând în trecut Poarta Brandenburg din Berlin, precum şi o serie de picturi celebre din Londra şi Viena.

Sursa foto: Captură video / YouTube.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri