Șeful Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților, Mike Turner, ridică un semnal de alarmă cu privire la capacitățile Rusiei de a „amenința serios siguranța națională” a Statelor Unite. Declarațiile făcute de Turner se bazează pe informații clasificate ce vor putea să fie analizate de toți congressmenii americani în următoarele zile, relatează CNN.

UPDATE ora 22:20: O parte din presa din Statele Unite a nuanțat declarațiile făcute recent de Mike Turner, clarificând, conform surselor republicane, că ar fi vorba de dorința Rusiei de a duce arma nucleară în spațiu. Această capacitate, dacă s-ar adeveri, nu ar reprezenta, cu adevărat, dovada unei tehnologii noi. Conform informațiilor existente, mai multe puteri nucleare ar putea să facă asta în prezent, dar există tratate care, în continuare, blochează măcar la nivel formal proliferarea armei nucleare în spațiul cosmic.

Deși atât oficialii din Congres, cât și Casa Albă, nu au oferit prea multe detalii cu privire la noua amenințare, surse citate de CNN spun că este vorba despre o „problemă extrem de sensibilă”. Una dintre surse a explicat că ar fi vorba despre o „nouă capacitate cu forță mare de destabilizare [pe care o au rușii] care a fost descoperită recent”. Într-o scrisoare transmisă de Turner colegilor din Congres se specifică potențialul risc cu care se pot confrunta „elementele Armatei americane de peste hotare”.

Comisia a votat recent ca o serie de informații clasificate să ajungă în mâinile membriilor Congresului pentru ca leguitorii să poată lua decizii în cunoștință de cauză. De asemenea, Turner îi recomandă lui Joe Biden să scoată la lumină toate informațiile pe care serviciile americane le au cu privire la această nouă amenințare. Graba cu care americanii încearcă să caută răspunsuri sugerează că vorbim despre un context delicat, unul care i-a făcut și pe oficiali să se calce pe picioare.

Consilierul pe probleme de securitate, Jake Sullivan, a fost luat prin surprindere de decizia lui Turner de astăzi de a ieși public cu declarații pe această temă, chiar înainte ca cei doi să poată discuta subiectul. „Am fost destul de surprins de decizia sa. Am vrut să vorbesc cu el încă de astăzi, dar o voi face mâine”, a spus Sullivan, citat de CNN. Acesta nu a dorit să ofere alte informații, dar a dat asigurări că mai multe detalii vor ajunge în spațiul public doar atunci când „acest lucru va fi benefic din punctul de vedere al siguranței naționale”.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri