Rusia a atacat joi după-amiază încă o termocentrală în Ucraina, în zona oraşului Sumî din partea de nord-est a acestei ţări, după ce noaptea trecută a lovit infrastructuri energetice în mai multe zone ale Ucrainei şi a distrus cea mai mare termocentrală din regiunea capitalei Kiev, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Astăzi, în jurul orei 16:00 (13:00 GMT), inamicul a lansat un atac cu bombe aeriene asupra unei infrastructruri critice în regiunea Sumî: centrala termică din localitate", a anunţat administraţia militară din această regiune.

Spre deosebire de bombardamentul din cursul nopţii, efectuat cu drone şi rachete, cel care a ţintit termocentrala de la Sumî a fost executat cu avioane de luptă care au lansat bombe ghidate, modalitate de atac favorizată de faptul că acest oraş ucrainean se află aproape de frontiera cu Rusia.

Aceste bombe sunt prevăzute cu dispozitive de planare şi corecţie a traiectoriei şi pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă. Chiar şi cele mai mici bombe de acest fel, care au o greutate de 500 de kilograme, au o mare putere distructivă şi sistemele antiaeriene cu greu le pot neutraliza întrucât au o amprentă radar redusă.

De când Rusia a reluat luna trecută campania de atacuri masive asupra sistemului energetic ucrainean, Ucraina a pierdut 80% din capacitatea de generare de energie termică, a precizat înaintea bombardamentului de joi noaptea premierul ucrainean Denis Şmîhal. O altă campanie cu bombardamente repetate asupra infrastructurii energetice ucrainene a fost efectuată de Rusia la sfârşitul anului 2022. Dacă atunci atacurile ruseşti ţinteau mai ales sistemul de distribuţie a energiei electrice, acum este vizat sistemul de generare.

Termocentrala de la Tripilska din apropiere de Kiev, care este un furnizor major de electricitate pentru regiunile Kiev, Cerkasî şi Jitomir, a fost astfel scoasă din funcţiune după bombardamentul din noaptea de miercuri spre joi. Potrivit unui reprezentant al operatorului termocentralei, aceasta este "complet distrusă".

Şi alte instalaţii energetice ucrainene au fost lovite în atacul din cursul nopţii, despre care Ministerul rus al Apărării a afirmat că a fost o acţiune de represalii în urma atacurilor ucrainene cu drone asupra mai multor rafinării şi instalaţii energetice pe teritoriul Rusiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri