Reprezentanţii pazei de coastă din Estonia au anunţat că omologii lor ruşi au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări, într-o dispută la graniţă, relatează AFP, conform Agerpres.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a vorbit despre un "incident la frontieră", în contextul în care Lituania şi alte ţări din regiune au relaţii tensionate cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Conform Estoniei, încă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, Moscova a contestat amplasamentul balizelor plutitoare, care sunt folosite pentru a împiedica ambarcaţiunile să rătăcească accidental în apele străine.

"Anul acesta, Rusia a declarat că a contestat amplasamentul a aproximativ jumătate din geamandurile planificate", a precizat garda de coastă din Estonia într-un comunicat.

"La ora trei dimineaţa, am văzut paza de coastă rusă mişcând geamanduri", se menţionează în comunicat.

Potrivit premierului, Estonia a contactat Rusia pentru a obţine informaţii despre acest subiect.

"Acesta este un incident la frontieră, ale cărui circumstanţe precise suntem în proces de clarificare", a spus ea presei.

"Rusia îşi înmulţeşte incidentele la frontieră pentru a stârni frică şi anxietate, pentru a răspândi nesiguranţă în societăţile noastre. Vedem o tendinţă generală în această chestiune", a adăugat ea.

După incidentul de la graniţa cu Rusia, NATO a declarat că este "solidară" cu Estonia, prin vocea secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

"Am vorbit cu prim-ministrul Kaja Kallas. NATO este solidară cu aliatul nostru Estonia în faţa oricărei ameninţări la adresa suveranităţii sale", a transmis Stoltenberg pe X.

"Îndepărtarea de către Rusia a unor geamanduri de pe un râu la frontieră este inacceptabilă", a declarat la rândul său şeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.

Mai mult decât atât, incidentul survine pe fondul unei alte provocări inițiate, aparent, zilele trecute de Rusia: un document elaborat de Ministerul rus al Apărării şi apărut marţi pe portalul juridic guvernamental, propunea actualizarea coordonatelor frontierei maritime ruse în Marea Baltică, mare la care sunt de asemenea riverane Finlanda, Suedia, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia.

Proiectul a provocat confuzie şi iritare în aceste ţări, care au toate relaţii tensionate cu Rusia şi nu au înţeles ce presupune concret iniţiativa Ministerului rus al Apărării.

Documentul acestui minister menţiona totuşi zona de est a Golfului Finlandei precum şi apele adiacente porturilor Baltisk şi Zelenogradsk din exclava rusă Kaliningrad (situată între Polonia şi Lituania), adăugând că, în cazul aprobării propunerii sale, aceasta ar modifica frontiera maritimă a Rusiei şi hărţile de navigaţie, după ultima actualizare a acestora care datează din ianuarie 1985.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, stabilirea coordonatelor frontierei din 1985 a fost făcută pe baze unor hărţi maritime de la jumătatea secolului al XX-lea şi care nu mai corespund pe deplin coordonatelor topografice din prezent.

Întrebat despre respectivul document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că "nu este nimic politic în asta", dar el a admis existenţa unor tensiuni în zona Mării Baltice şi în consecinţă nevoia ca Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea.

Proiectul acelui decret a fost între timp şters de pe portalul juridic al guvernului rus.

Sursa foto: Shutterstock / diy13

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri