21 August 2007

Petrolul se ieftineste, pe fondul prognozelor favorabile referitoare la uraganul Dean

Pretul petrolului a coborat, luni, dupa ce prognozele meteorelogice au aratat ca este improbabil ca uraganul Dean sa atinga centrele de productie si rafinare din Golful Mexic, in Statele Unite, informeaza Reuters, citat de NewsIn

Petrolul american s-a ieftinit cu 56 de centi, pana la 71,42 dolari pe baril, compensand castigul de 98 de centi inregistrat vineri pe fondul taierii ratei dobanzii de finantare, pentru imprumuturile acordate bancilor comerciale de catre Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane si amenintarii uraganului Dean. Pretul barilului Brent, din Marea Nordului, a scazut cu 42 de centi, pana la 70,02 dolari.

Centrul National pentru Monitorizarea Uraganelor din SUA a prognozat ca Dean va ramane la sud de portiunea americana a Golfului, care acopera o treime din productia de petrol din SUA si ca va traversa Peninsula Yucatan, in drumul catre coasta de est a Mexicului. "Avand in vedere schimbarea brusca a traiectoriei furtunii, productia petroliera din Golful Mexic ar trebui sa ramane neafectata", scriu analistii de la Citigroup, intr-o nota de cercetare.

Uraganul Dean, o furtuna de gradul 4, in care vantul atinge viteze de 230 kilometri pe ora, a lovit, la sfarsitul saptamanii trecute, coasta de sud din Jamaica si s-ar putea agarava pana la gradul 5, care este catastrofal, a relatat NHC. Operatorii americani au redus productia de petrol cu aproximativ 23.000 de barili pe zi si pe cea de gaze naturale cu 54 milioane de metri cubi. Compania petroliera controlata de statul Mexic, Pemex, a anuntat ca a inceput evacuarea a peste 13.000 de angajati, care lucrau la instalatiile petroliere din Golf. Pemex furnizeaza 70% din productia platformelor din largul marii in Golful Mexic, insa amploarea reducerii productiei este inca necunoscuta.

Citigroup a anuntat ca operatiunile Pemex in Bay of Campeche, in sudul Golfului Mexic, sunt expuse furtunii. Petrolul s-a scumpit, vineri, recuperand pierderile dupa ce atinsese cel mai jos nivel din ultima luna si jumatate, dupa ce masura luata de Federal Reserve, de a reduce rata dobanzii de finantare cu 0,5%, pana la 5,75%, a urcat pietele de capital, afactate de criza din piata creditelor. Pierderile importante din pietele financiare au afectat si titeiul, deoarece investitorii au vandut petrol pentru a-si consolida pozitiile, determinand ieftinirea barilului cu aproape 10% fata de recordul atind in data de 1 august.



Citeste si