18 Octombrie 2007

Pretul petrolului a depasit pragul de 88 dolari/baril pe piata new-yorkeza

Pretul petrolului a depasit ieri, pentru prima data nivelul de 88 dolari/baril pe piata new-yorkeza pana la cotatia de 88,05 dolari/baril, ca urmare a intensificarii tensiunilor de la frontiera dintre Turcia si Irak, corelata cu micsorarea stocurilor de titei, relateaza NewsIn, citand AFP.

Pretul petrolului se apropie de nivelul record - actualizat tinand cont de inflatie - de 90,46 de dolari pe baril, inregistrat in 1980, an ce a urmat Revolutiei iraniene si a marcat inceputul razboiului iraniano-irakian.

Preturile din acest an au oscilat in jurul mediei de 67 de dolari.

La 11:50, ora Romaniei, barilul de petrol s-a scumpit la bursa din New York cu 1,42 de dolari, pana la 87,55 de dolari, aproape de un nivelul maxim de 87,97 de dolari. Pretul titeiului Brent tranzactionat pe piata din Londra a urcat cu 1,15 dolari/baril, pana la 83,90 de dolari/baril.

Pretul petrolului a inregistrat o serie de cotatii record in ultimele trei zile.

Investitorii au invocat tensiunile crescand dintre Turcia si separatistii kurzi din nordul Irakului, cererea viguroasa de energie la nivel mondial, rezervele scazute ale principalilor consumatori statali in apropierea sezonului de iarna si deprecierea dolarului american.



Citeste si